Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, marţi, că România va continua să sprijine Republica Moldova, în 2008, dar şi perspectivele europene şi euro-atlantice ale Ucrainei şi consolidarea relaţiilor cu Rusia.
"Vom sprijini şi în 2008, cu înţelepciune şi deschidere, Republica Moldova. Din proprie experienţă, România spune Republicii Moldova că apropierea progresivă de Uniunea Europeană este cea mai bună linie politică. Vrem ca şi cetăţenii Republicii Moldova să se bucure de oportunităţile oferite de către UE, prin definirea parteneriatului de mobilitate UE - Republica Moldova", a spus Cioroianu, care a adăugat că România este conştientă "de importanţa găsirii unei soluţii pentru conflictul transnistrean, care să respecte suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova şi să contribuie la securitatea regională".
"Din postura noastră de membru al Alianţei Nord-Atlantice, vom continua să sprijinim proiecte concrete care servesc apropierii dintre Republica Moldova şi NATO. În 2008, în premieră, Republica Moldova va fi unul dintre principalii beneficiari ai proiectelor de asistenţă oficială pentru dezvoltare gestionate de MAE", a anunţat Cioroianu.
Ministrul de Externe a precizat de asemenea că anul 2008 se anunţă crucial pentru Balcanii de Vest. "Croaţia, ca de altfel şi Turcia, un alt stat candidat, se pot baza pe sprijinul României", a spus Cioroianu în acest context, adăugând că "perspectiva semnării Acordului de Stabilizare şi Asociere a Serbiei cu UE este îmbucurătoare şi aşteptăm acest moment cât mai curând".
"Echilibrul politic şi de securitate în Balcani nu poate fi însă construit în absenţa unei soluţii viabile pe termen lung a problemei statutului provinciei Kosovo. Vreau să subliniez cu claritate că suntem pregătiţi să acceptăm acel rezultat care respectă normele juridice internaţionale. Esenţial este însă ca soluţia finală să nu afecteze securitatea şi stabilitatea regiunii. De asemenea, reiterez ataşamentul nostru faţă de ideea menţinerii unităţii UE şi NATO în această chestiune", a menţionat Cioroianu.
El a adăugat că România îşi propune să consolideze, în continuare, relaţiile româno-ucrainene şi să sprijine perspectivele europene şi euro-atlantice ale Ucrainei, cu asigurarea protejării comunităţii româneşti din această ţară şi rezolvarea amiabilă a problemelor sensibile. Cioroianu a menţionat şi importanţa dezvoltării relaţiilor pozitive cu Rusia.
"Suntem conştienţi de importanţa dezvoltării unor relaţii pozitive cu Rusia. În 2008, anul împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice, MAE pregăteşte o suită de evenimente pentru care ne dorim implicarea Academiei Române şi a organizaţiilor non-guvernamentale interesate. Relaţiile cu această ţară capătă accente noi, atât prin dorinţa noastră de a consolida dialogul politic şi economic, cât şi prin prisma evoluţiilor legate direct de securitate", a spus Cioroianu.
"Trebuie să urmărim atent şi să configurăm rolul pragmatic pe care îl putem juca în politicile UE faţă de Orientul Mijlociu. Perspectivele procesului de pace, dar şi evoluţiile dosarului iranian, sunt de relevanţă majoră pentru rezolvarea unor probleme mult mai largi decât acoperirea geografică a acestor ţări; de aceea, ele ne interesează în cel mai înalt grad", a conchis ministrul.