Ordonanţa de urgenţă privind Consiliul de Studiere a Arhivelor Securităţii va avea un caracter tranzitoriu şi va permite CNSAS să îşi desfăşoare activitatea curentă, cu administrarea arhivelor şi acces la propriul dosar, dar fără verificarea persoanelor, până la elaborarea noii legi a instituţiei.
Ordonanţa, care va fi prezentată miercuri Guvernului, va permite Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să funcţioneze în continuare ca organism autonom cu personalitate juridică, supus controlului Parlamentului, având aceeaşi denumire şi acelaşi sediu.
"Actul normativ va permite Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să îşi desfăşoare în continuare activitatea curentă, precum administrarea arhivelor şi accesul cetăţenilor la propriul dosar, dar fără verificarea persoanelor, adică fără articolele incriminate de Curtea Constituţională. Practic, ordonanţa nu va ţine loc de lege, ci va avea un caracter tranzitoriu ce va permite funcţionarea în continuare a CNSAS", a declarat agenţiei MEDIAFAX consilierul premierului, Marius Oprea, care lucrează la redactarea actului normativ.
El a amintit că, în prezent, urmare a deciziei Curţii Constituţionale, orice verificare a unei persoane numite în funcţii de demnitate publică nu mai poate fi făcută de către CNSAS.
"Din acest motiv, noi urgentăm elaborarea proiectului de lege privind funcţionarea CNSAS, la care am început să lucrăm în paralel. Luni seara am avut o discuţie informală şi cu deputatul PSD, Şerban Nicolae, care şi-a arătat disponibilitatea de a retrage din Parlament proiectul său legislativ referitor la CNSAS, deoarece decizia Curţii a rezolvat exact cererile din proiect", a spus Oprea.
Noua lege de funcţionare a CNSAS va permite instituţiei să emită doar constatări, nu decizii, de colaborare/necolaborare cu Securitatea, care vor fi transmise instanţei.