Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat, luni, în discursul din Parlamentul României, că este mândru de faptul că este primul preşedinte al Republicii Franceze care vine într-o Românie membră a Uniunii Europene, ţară despre care a apreciat că ocupă acum locul care i se cuvine în Europa.
"Dumneavoastră acum ocupaţi locul care vi se cuvine în Uniunea Europeană şi nu doar România are nevoie de Europa, ci şi Europa are nevoie de o Românie democratică, modernă, inventivă, care îşi foloseşte întregul spaţiu, locul care i se cuvine în această Europă, pe care vrem să o construim cu toţii", a declarat Sarkozy.
El a arătat că, în acest moment, Franţa este al treilea partener comercial al României, iar autoturismele Logan produse de întreprinderea Dacia se numără printre maşinile cel mai bine vândute în Franţa, fiind între primele zece mărci de autoturisme vândute în această ţară.
"Creşterea economică prin care treceţi acum este un atu pentru Franţa şi pentru Europa. Sunt mândru, dragi prieteni români, că sunt primul preşedinte al Republicii Franceze care vine într-o Românie care este membră cu drepturi depline al UE", a afirmat Sarkozy.
Preşedintele francez a arătat că prietenia dintre România şi Franţa îşi găseşte rădăcinile în matricea latină comună, iar această prietenie a continuat de-a lungul a numeroase perioade în istorie, în Franţa Regală, Imperială, Tratatul de la Paris din 1856 marcând momentul independenţei României.
"În acel moment, Franţa s-a aflat tot alături de dumneavoastră, iar prietenia s-a manifestat în fraternitatea dintre armatele noastre, în timpul marelui război, Primul Război Mondial, când popoarele noastre au luptat atunci alături", a spus Sarkozy.
El a mai afirmat că între România şi Franţa prietenia este "atât de puternică, încât Bucureştiul era numit Parisul Europei centrale, iar românii erau francezii Răsăritului".
Referindu-se la momentul istoric 1989, când popoarele Europei Centrale "s-au ridicat pentru a face să bată vântul libertăţii" pe continent, preşedintele Sarkozy a ţinut să precizeze că "Franţa s-a simţit profund solidară cu poporul român".
"Lupta dumneavoastră împotriva dictaturii era ecoul revoluţiei noastre cu două secole mai devreme şi am în minte această amintire a francezilor care îşi manifestau pe stradă susţinerea pentru revoluţia din România, adunând laolaltă drapelele franceze şi româneşti, într-un elan profund de fraternitate. Această fraternitate s-a manifestat în numeroasele înfrăţiri între oaşele noastre şi întreprinderile franceze, firmele noastre care au făcut multe investiţii în România", a mai spus Sarkozy.