Obiectivele prevăzute în Planul de acţiune al Guvernului sunt contrazise de unele iniţiative legislative şi politice lansate, iar documentul omite "chestiunea importantă a stabilităţii legislative şi instituţionale" a cadrului de luptă anticorupţie, se precizează în Raportul adoptat, luni, de CE.
Într-o notă de subsol referitoare la Planul de Acţiune al Guvernului privind măsurile de reformă în justiţie, adoptat de Executiv toamna trecută la recomandarea Comisiei Europene, documentul este aspru criticat de autorii Raportului. Potrivit acestora, obiectivele prevăzute în Planul de acţiune "sunt contrazise de unele iniţiative legislative şi politice lansate".
În plus, Planul de acţiune omite, în opinia autorilor Raportului, chestiunea importantă a stabilităţii legislative şi instituţionale a cadrului de luptă anticorupţie.
"Planul omite de asemenea să indice când şi dacă vor fi elaborate strategii sectoriale în domeniul reformei justiţiei şi a combaterii corupţiei, care să le înlocuiască pe cele devenite caduce de curând. În ceea ce priveşte corupţia la nivel local, Planul de acţiune nu conţine suficiente detalii", se arată în textul Raportului CE de luni.
Planul de acţiune este criticat şi pentru că ar conţine măsuri şi indicatori de performanţă "care nu par a fi suficient de adecvaţi pentru obţinerea rezultatului dorit". Acest lucru se referă în special la indicatori precum scurgerea de informaţii confidenţiale către presă.
Pe de altă parte, un studiu privind individualizarea pedepselor pentru infracţiunile de corupţie nu poate reprezenta, în opinia raportorilor Comisiei, decât "un prim pas" în rezolvarea problemei posibilei clemenţe în judecarea proceselor de corupţie la nivel înalt, problemă menţionată de Comisie în Raportul din 27 iunie 2007.
În opinia CE, Planul de acţiune ar trebui să fie actualizat continuu, iar îndeplinirea indicatorilor ar trebui monitorizată riguros "de către un puternic mecanism de coordonare central operaţional".