Raportul CE pe Justiţie menţionează că ministrul român de Interne a semnat, "după întârzieri considerabile", un nou protocol cu ONG-uri privind Centrul Naţional de Integritate şi avertizează că demersurile pentru o strategie naţională anticorupţie au fost lansate "cu oarecare întârzieri".
Raportul CE, adoptat luni, prevede în ceea ce priveşte obiectivul de referinţă al patrulea, privind "adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi de luptă împotriva corupţiei, în special în administraţia locală", că în luna noiembrie "ministrul de Interne a semnat un nou protocol cu organizaţiile neguvernamentale privind Centrul Naţional de Integritate, după întârzieri considerabile în implementarea proiectului".
Documentul precizează de asemenea că "linia verde anticorupţie, prevăzută iniţial a fi o linie gratuită pentru combaterea corupţiei, a fost extinsă pentru a include întrebările generale ale cetăţenilor în legătură cu activitatea Ministerului de Interne".
Comisia subliniază că "au fost demarate, cu oarecare întârzieri, lucrările pregătitoare privind o strategie naţională anticorupţie, axată pe sectoarele vulnerabile şi pe administraţia publică locală". Adoptarea strategiei de către guvern este planificată pentru luna martie 2008, precizează raportul.
Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID Romania), Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, cea a Finlandei şi cea a Suediei, cu Asociaţia Atlantică a Tinerlor Lideri Politici şi Euro 26 au lansat, în urmă cu un an, Centrul Naţional pentru Integritate (CNI), program înfiinţat "în contextul slabei încrederi a cetăţenilor în instituţiile anticorupţie româneşti şi a necesităţii reducerii corupţiei pe termen lung".
Programul îşi propunea să monitorizeze activitatea instituţiior implicate în lupta împotriva corupţiei, în special în privinţa nivelului de transparenţă şi al aplicării legislaţiei. CNI urma să funcţioneze ca un centru pentru analiza şi prevenirea corupţiei, întocmind analize şi rapoarte semestriale cu privire la progresul instituţiilor anticorupţie din România şi să ofere asistenţă acestora pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen.