Raportul CE privind justiţia menţionează că o nouă conducere a CSM a fost aleasă în ianuarie, iar organizarea Consiliului a fost "consolidată" prin ocuparea a 240 dintre cele 275 de posturi, însă remarcă faptul că, deşi cadrul legislativ pentru ANI a fost adoptat, aceasta nu e funcţională.
Raportul CE pe tema justiţiei, adoptat luni, menţionează, în ceea ce priveşte asigurarea unei transparenţe şi eficienţe sporite a actului de justiţie, că au fost organizate o serie de sesiuni de pregătire şi reuniuni periodice cu judecători şi procurori de la Curţile de apel şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi cu magistraţi de la nivel regional şi local, în vederea promovării unificării jurisprudenţei. Documentul menţionează că activităţi similare sunt programate să se desfăşoare în anul 2008.
Până în luna ianuarie 2008 a fost aleasă o nouă structură de conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, bugetul CSM a fost consolidat şi noi planuri de management au fost publicate, precizează raportul, adăugând că "în decembrie 2007 a fost adoptată o Strategie de comunicare a CSM şi a justiţiei române, cu scopul întăririi transparenţei sistemului judiciar".
Raportul precizează de asemenea că "a fost consolidată organizarea CSM prin ocuparea a 240 din cele 275 de posturi".
"Rămân 572 de posturi vacante în cadrul procuraturii. Aproximativ jumătate din recrutările în sistemul judiciar au urmat o procedură ad-hoc, pentru a asigura ocuparea rapidă a posturilor vacante existente. În aceste cazuri, posturile vacante au fost ocupate pe bază de interviuri şi de experienţă de muncă, fără a controla calificările sau pregătirea noului magistrat", precizează raportul.
"Elaborarea unei strategii de resurse umane a sistemului judiciar este aşteptată pentru luna ianuarie 2009", menţionează raportul, adăugând că "în noiembrie 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a lansat anchete privind câţiva procurori pentru fraudarea concursurilor pentru poziţii de conducere în cadrul parchetelor".
Raportul mai menţionează că în mai 2007 a fost aprobat cadrul legislativ privind Agenţia Naţională de Integritate. "Cu toate acestea, ANI nu este încă operaţională. Doar vicepreşedintele a fost ales. Au fost demarate activităţi pregătitoare, selecţia personalului, procedurile de achiziţii publice pentru infrastructură, alocarea de resurse financiare pentru sediu, buget şi definirea organigramei", precizează documentul.