Tribunalul Bucureşti se va pronunţa, marţi, în privinţa contestaţiei la decizia Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti prin care era respinsă, anul trecut, cererea de deshumare a Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu.
Pe toată perioada derulării procesului, reprezentanţii Ministerului Apărării (MAp) şi cei ai Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) au susţinut, în faţa instanţei, că nu deţin niciun document care să ateste că soţii Ceauşescu sunt îngropaţi la Cimitirul Ghencea.
La termenul precedent, Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu şi intervenient în această cauză, cerea, încă o dată, să se facă dovada că Elena şi Nicolae Ceauşescu sunt îngropaţi în acel loc. Oprean adăuga că, în cazul unei decizii de deshumare, ar vrea să facă să fie făcută expertiza ADN a corpurilor îngropate la Ghencea.
Judecătoria a respins, în 11 aprilie 2007, ca neîntemeiată, cererea de deshumare a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi de stabilire a identităţii celor înhumaţi în cimitirul Ghencea Civil din Capitală, formulată în 2005 de Zoe Ceauşescu, care ulterior a decedat. Apelul făcut de Valentin Ceauşescu şi de Mircea Oprean, a fost, luni, la al treilea termen.
Avocatul moştenitorilor cerea ca Ministerului Apărării să facă dovada, printr-o expertiză medico-legală, că cele două cadavre înhumate la Ghencea şi indicate printr-o schiţă marcată, de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, sunt ale cuplului Ceauşescu.
În faţa instanţei inferioare, reprezentantul Ministerului Apărării a spus că nu înţelege de ce această instituţie trebuie să facă dovada identităţii celor doi, deoarece rolul ministerului, în evenimentele din decembrie 1989, a fost de executant şi că simpla prezenţă a unor personaje aparţinând MAp în locurile unde au avut loc evenimente istorice nu atrage responsabilitatea instituţiei din care făceau parte.
Administraţia Cimitirelor a comunicat instanţei Judecătoriei sectorului 5 documentele solicitate în acest proces, respectiv schiţa amplasamentului locurilor de veci din Cimitirul Ghencea în care se presupune că au fost înhumaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, cu specificaţia că nu are documente care să ateste că cei doi au fost înmormântaţi în acel loc.
Potrivit unui comunicat al municipalităţii, remis presei după termenul de la sfârşitul lunii ianuarie 2007, "La data de 25 decembrie 1989 nu a fost înscris în registrul de înhumări nimic care să ateste înhumarea soţilor Ceauşescu. Nu a fost depus niciun document la Administraţia Cimitirelor ".
De asemenea, potrivit comunicatului municipal, ACCU "nu poate elibera niciun act care să ateste înhumarea" soţilor Ceauşescu în Cimitirul Ghencea, tocmai din lipsa înscrisurilor oficiale. Mai mult, ACCU nu poate elibera nici autorizaţie pentru dezgroparea soţilor Ceauşescu până la pronunţarea instanţei.
"Având în vedere că există un proces pe rol, care are ca principal obiect stabilirea de către instanţă a faptului că în cimitirul Ghencea Civil au fost înmormântaţi soţii Ceauşescu, exhumarea este posibilă numai după verdictul instanţei", se mai arata în comunicatul Primăriei Capitalei.
Zoia Elena Ceauşescu a solicitat, instanţei, cu patru ani în urmă, ca Ministerul Apărării Naţionale să dovedească faptul că părinţii ei au fost înhumaţi în Cimitirul Ghencea Civil. Ea a dat în judecată şi Administraţia Cimitirelor din Capitală.
Zoia cerea instanţei deshumarea părinţilor ei şi efectuarea unei expertize medico-legale, pentru stabilirea identităţii celor care sînt îngropaţi acolo, ea nefiind convinsă că persoanele înhumate sunt părinţii ei.
Totodată, aceasta cerea şi un loc de veci în acelaşi cimitir, pentru a-şi îngropa creştineşte părinţii.