Guvernul va emite o hotărâre prin care va permite Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) să funcţioneze în continuare, fără a fi trecut în subordinea Guvernului, iar ulterior va aproba o ordonanţă de urgenţă care va ţine cont inclusiv de decizia Curţii Constituţionale, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
"Voi căuta o soluţie ca activitatea CNSAS să continue, iar dosarele să rămână în cadrul unei instituţii publice, nu să revină în zona Serviciului Român de Informaţii sau la armată, unde accesul era practic imposibil pentru cetăţeni. Voi încerca în perioada următoare să găsesc o formulă juridică, probabil o hotărâre de guvern care să permită CNSAS să funcţioneze în continuare şi urmează să elaborăm o ordonanţă de urgenţă care să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale şi care să dea justiţiei partea de judecare a calităţii de colaborator, necolaborator al Securităţii", a spus Tăriceanu, în conferinţa de presă care a urmat discuţiei cu reprezentanţii CNSAS.
Premierul a arătat că decizia Curţii Constituţionale trebuie avută în vedere, dar a precizat că nu doreşte ca România să facă notă discordantă faţă de fostele ţări comuniste în ceea ce priveşte dosarele Securităţii.
Întrebat în finalul conferinţei, în timp ce părăsea sala, dacă CNSAS va fi trecut în subordinea Guvernului, premierul a răspuns negativ.
Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Consiliului, a precizat că ordonanţa de urgenţă, elaborată prin consultarea partidelor politice, va reglementa viitoarea Lege a CNSAS.
Un alt membru al Consiliului, Mircea Dinescu, a arătat la rândul său că actualul Consiliu îşi va păstra atât denumirea, cât şi sediul, iar cetăţenii vor avea în continuare drept de acces la propriul dosar.
Şeful Guvernului a discutat, luni, cu reprezentanţii instituţiei despre situaţia creată în urma deciziei de joi a Curţii Constituţionale (CC) prin care Legea CNSAS a fost considerată drept neconstituţională, fiind astfel admisă excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
Ca urmare a acestei decizii, mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, duminică, în Piaţa Universităţii, revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale, precum şi a Avocatului Poporului, care nu a reprezentat interesele poporului în acest caz.