Liderul PDL, Emi Boc, a declarat, luni, că CNSAS trebuie să fie nu doar singurul depozitar al dosarelor fostei Securităţi, ci şi unica instituţie care înaintează justiţiei documentaţia pentru ca instanţele să se pronunţe pe cazurile de colaborare cu Securitatea.
Emil Boc a arătat că PDL solicită Guvernului să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să vizezeze reorganizarea CNSAS, astfel încât acest act normativ să fie publicat în Monitorul oficial concomitent cu publicarea deciziei Curţii Constituţionale, „pentru a nu exista vid legislativ”.
Liderul PDL a susţinut că CNSAS trebuie să fie nu doar unicul depozitar al arhivelor Securităţii, ci şi „unicul titular al dreptului de a înainta în justiţie documentaţia necesară pentru ca instanţele de judecată să se pronunţe dacă o persoană a făcut sau nu poliţie politică, dacă a colaborat sau nu cu Securitatea”.
Boc a susţinut că „alianţa PNL-PSD-PC vrea dosarele de la CNSAS, pentru a bloca accesul acestei instituţii la dosarele unor politicieni, magistraţi”.
El a mai spus că i se pare „ciudat” că preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au trimis niciun punct de vedere cu privire la excepţia de neconstituţonaliatte ridicată de Dan Voiculescu.”
„Practic, asistăm la un accept tacit al domnilor Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu la defiinţarea CNSAS. Dacă de la Nicolae Văcăroiu nu mă aşteptam să existe un punct de vedere, în schimb, de la Bogdan Olteanu mă aşteptam să existe un punct de vedere împotriva criticii domnului Voiculescu de desfiinţare a CNSAS, având în vedere că Olteanu a făcut un stindard politic din deconspirarea Securităţii”, a acuzat Boc.
Guvernul va emite o hotărâre prin care va permite Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) să funcţioneze în continuare, fără a fi trecut în subordinea Guvernului, iar ulterior va aproba o ordonanţă de urgenţă care va ţine cont inclusiv de decizia Curţii Constituţionale, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
"Voi căuta o soluţie ca activitatea CNSAS să continue, iar dosarele să rămână în cadrul unei instituţii publice, nu să revină în zona Serviciului Român de Informaţii sau la armată, unde accesul era practic imposibil pentru cetăţeni. Voi încerca în perioada următoare să găsesc o formulă juridică, probabil o hotărâre de guvern care să permită CNSAS să funcţioneze în continuare şi urmează să elaborăm o ordonanţă de urgenţă care să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale şi care să dea justiţiei partea de judecare a calităţii de colaborator, necolaborator al Securităţii", a spus Tăriceanu, în conferinţa de presă care a urmat discuţiei cu reprezentanţii CNSAS.
Premierul a arătat că decizia Curţii Constituţionale trebuie avută în vedere, dar a precizat că nu doreşte ca România să facă notă discordantă faţă de fostele ţări comuniste în ceea ce priveşte dosarele Securităţii.
Întrebat în finalul conferinţei, în timp ce părăsea sala, dacă CNSAS va fi trecut în subordinea Guvernului, premierul a răspuns negativ.