Banca Naţională a României (BNR) a majorat, luni, dobânda de politică monetară cu un punct procentual, de la 8% la 9% pe an, şi a decis adoptarea unor măsuri prudenţiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele în valută, destinate debitorilor expuşi riscului valutar.
Aceasta este a treia majorare consecutivă a dobânzii de politică monetară începând cu luna octombrie a anului trecut, primele două fiind de câte 0,5 puncte procentuale.
În şedinţa de luni, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să menţină nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
În acelaşi timp, BNR reafirmă continuarea gestionării ferme a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă.
Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat joi, 7 februarie.
Analiştii economici au anticipat majorarea dobânzii de politică monetară, cu valori cuprinse între 0,5 puncte şi un punct procentual.
Creşterea dobânzii a fost prefigurată şi de reprezentanţii BNR, care au dat, în ultima lună, o serie de semnale privind o asemenea mişcare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, săptămâna trecută, că banca centrală se va "bate cu săbii de oţel pentru inflaţie", proces ca presupune adoptarea măsurilor necesare, uneori neplăcute, care pot fi resimţite ca restricţii majore.
BNR a stabilit, pentru acest an, o ţintă de inflaţie de 3,8%, plus/minus un punct procentual. În 2007, obiectivul a fost o creştere a preţurilor cu 4%, însă inflaţia s-a oprit la finele anului la 6,57%, unul dintre determinanţi fiind creşterea preţurilor la alimente.