Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a declarat, vineri, că românii afectaţi de taxa de primă înmatriculare pot depune o petiţie la Comisia pentru petiţii a Parlamentului European.
Boştinaru a spus că românii care au fost afectaţi de taxa de primă înmatriculare sau consideră că o decizie a Guvernului român le-a încălcat un drept stabilit de normele europene pot depune o petiţie la Comisia pentru petiţii de la Bruxelles, simultan cu o petiţie depusă la Comisia Europeană.
El a menţionat că, deşi Comisia pentru petiţii a Parlamentului European nu poate da hotărâri, analizează petiţia respectivă şi o dezbate în plen. La dezbaterile respective, Guvernul naţional este obligat să prezinte un punct de vedere oficial în legătură cu pretinsa încălcare a normei europene. De asemenea, Comisia Europeană prezintă o poziţie oficială asupra petiţiei.
După audierea petentului sau a asociaţiei care îl reprezintă, Comisia pentru petiţii a Parlamentului European poate cere unei Comisii a PE să elaboreze un aviz pe temă sau poate cere comisarului european care gestionează domeniul respectiv să adopte o hotărâre.
Boştinaru a precizat că această cale procedurală a fost urmată în cazurile Poloniei şi Ungariei, guvernele celor două ţări fiind nevoite să restituie banii impuşi ca plată a unor taxe similare celei de primă înmatriculare.
"Îi invit pe premier şi pe ministrul Finanţelor să se gândească serios la posibilitatea restituirii banilor încasaţi ca taxă de primă înmatriculare, pentru că altă cale legală nu există", a spus el.
Europarlamentarul PSD a menţionat că, începând de săptămâna viitoare, va fi funcţională o pagină de Internet, la adresa www.petitiipe.ro, în care vor fi publicate atât Regulamentul Comisiei de petiţii a Parlamentului European, cât şi hotărârile Curţii Europene de Justiţiei în cazul taxei auto din Polonia şi din Ungaria.
Guvernul a discutat, miercuri, doar un memorandum privind taxa de poluare pentru autovehicule, care prezintă poziţia României în discuţiile cu oficialii Comisiei Europene şi explicaţii referitoare la modul de calcul, dar nu şi ordonanţa care introduce taxa, urmând să se consulte cu partidele.