Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Biroul Permanent care se va întruni marţi în prima şedinţă ordinară va lua o decizie asupra procedurii legislative în cazul deciziei Curţii Constituţionale privind Legea CNSAS.
Andrei Alexandru a declarat că motivaţia Curţii Constituţionale a ajuns la Biroul Permanent al Senatului şi va fi prezentată membrilor conducerii acestei instituţii în prima şedinţă ordinară din această sesiune, care va avea loc marţi, urmând a se lua o decizie asupra procedurii de urmat în acest caz.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului a precizat că, potrivit articolului 147 din Constituţie, după trimiterea motivaţiei Curţii Constituţionale către Senat şi Camera Deputaţilor dacă în termen de 45 de zile nu se înregistrează în Parlament o iniţiativă legislativă, indiferent că este ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege al Guvernului, iniţiativă parlamentară sau cetăţenească, Legea CNSAS este desfiinţată şi nu mai produce efecte juridice.
Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.
"În şedinţa din data de 31 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a examinat excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste şi a constatat, cu unanimitate de voturi, că dispoziţiile legii, precum şi cele ale art. II şi art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.16/2006 sunt neconstituţionale", se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.
Vineri, decizia, definitivă şi obligatorie, a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta, împreună cu motivaţia, a fost trimisă, totodată, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
Potrivit articolului 147 din Constituţie, "dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei". Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept, prevede legea fundamentală.
Constituţia stipulează că în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
"Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor", mai stabileşte legea fundamentală.