Rata inflaţiei va coborî la 4,5% abia la finele anului 2009, an în care economia românească va consemna o creştere cu 6%, iar deficitele se vor menţine în linie cu prognozele pentru 2008, potrivit studiului macroeconomic lunar publicat de Banca Comercială Română (BCR).
În urmă cu o săptămână, BCR a modificat în creştere prognoza de inflaţie pentru acest an, calculată la sfârşit de perioadă, de la 4,8% la 5,4%, cu 0,6 puncte peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit de BNR, respectiv 3,8% plus/minus un punct.
Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, a afirmat că noua estimare are la bază căderea abruptă a cursului în prima lună a anului. El a adăugat că este posibil ca în următoarele luni inflaţia anuală să treacă şi de nivelul de 8%, ca urmare a efectului de bază şi influenţelor de curs.
"Din august, inflaţia anuală va începe să coboare constant şi va intra sub pragul de 6% abia în noiembrie, pentru ca în decembrie să ajungă la 5,4%. Surprizele pot veni, însă, din curs", a explicat Anghel.
Studiul BCR indică o rată a deficitului de cont curent de 14,7% din PIB atât pentru 2008, cât şi pentru 2009. BCR are o proiecţie similară pentru cei doi ani şi în ceea ce priveşte deficitul bugetar, pe care-l plasează la 2,7% din PIB.
Analiştii băncii se aşteaptă ca România să atragă în acest an investiţii străine directe de 7 miliarde de euro, iar în 2009 nivelul acestora va coborî la 6,2 miliarde euro.
În ceea ce priveşte creşterea economică, BCR mizează pe un nivel de 6,1% în 2008 şi 6% pentru anul viitor. Studiul detaliază resursele de creştere în acest an, fiind aşteptată o performanţă bună din partea agriculturii, a producţiei industriale şi a construcţiilor.
Potrivit estimărilor BCR, sectorul agricol va avea un aport la creşterea economică de 0,3 puncte, faţă de un efect negativ de 1,2/1,4 puncte în 2007. În acelaşi timp, producţia industrială este creditată cu un avans de 6%, fiind de aşteptat un avans consistent al industriei energetice şi intrarea în funcţiune a unor capacităţi noi, pentru care s-au realizat investiţii străine în anii precedenţi.