Reprezentanţii CE care au derulat, în perioada 28-31 ianuarie, o misiune de audit la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) sunt "îngrijoraţi" de numărul mare de erori din datele declarate de agricultori în cererile de subvenţii, potrivit directorului instituţiei.
"Au fost îngrijoraţi de rata mare de eroare la declararea parcelelor. (...) Au semnalat touşi că sunt întârzieri la controale, care au la bază disfuncţionalităţile softului din anul 2007. Am finalizat controlul clasic pe teren, pe care trebuia să îl facem noi şi mai aşteptăm, în jurul datei de 15-20 februarie nişte rezultate de la teledetecţie (controlul prin teledetecţie presupune folosirea imaginilor din satelit - n.r.)", a declarat directorul general al APIA, Dan Gherghelaş.
Rata de eroare referitoare la supradeclarări ale parcelelor (fermierii declară suprafeţe mai mari decât cele reale) este de peste 15% în România, faţă de media UE de 2%, potrivit instituţiei.
Gherghelaş a adăugat că perioada în care a avut loc auditul a coincis cu intervalul în care APIA trebuia să transmită Comisiei Europene date preliminare privind suprafaţa pentru care vor fi acordate subvenţii.
"Au dorit să se asigure că transmitem şi determinăm în mod corect această suprafaţă şi aici au fost mulţumiţi. Au mai reevaluat stadiul operativităţii softului, iar aici au fost unele minusuri, în sensul nefuncţionalităţi în cazuri particulare de calcul al plăţilor. Au aplicat scenarii de test, pe situaţii particulare, cum ar fi de exemplu dacă moare un fermier. Nu au fost însă probleme majore la soft", a mai spus directorul general al APIA.
Agenţia a transmis, joi, Comisiei, datele preliminare privind suprafaţa eligibilă pentru plată, pentru care vor fi acordate subvenţii, respectiv 8,95 de milioane de hectare. Aceasta este mai mare decât suprafaţa de referinţă, de circa 8,7 milioane de hectare.
Fiecare stat membru declară o suprafaţă de referinţă, pentru care vor fi acordate subvenţii, iar în cazul în care terenurile eligibile pentru plată depăşesc această suprafaţă este aplicat un coeficent de reducere a plăţii pe hectar pentru toţii beneficiarii.
Deşi iniţial autorităţile anunţaseră începerea plăţilor la data de 1 decembrie, acestea vor fi distribuite din a doua jumătate a lunii februarie sau începutul lunii martie, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii.
Plata directă pe suprafaţă se ridică la circa 50 de euro pe hectar, la care se adaugă alţi 30 de euro, plăţi complementare de la bugetul de stat.
Deficienţele din sistemul de gestionare a fondurilor UE destinate acestor subvenţii au adus România aproape de aplicarea clauzei de salvgardare. Instituţia care gestionează acest sistem, APIA, a primit mai multe termene limită pentru remedierea deficienţelor, pe care le-a îndeplinit, iar mecanismul de aplicare a cluazei a fost astfel stopat.
Aplicarea clauzei ar fi însemnat reducerea cu 25% a fondurilor destinate subvenţiilor agricole, care totalizează 440 de milioane euro, sumă aferentă anului agricol 2007.
( 2 feb 2008, 20:18:26