Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, că Legea privind responsabilitatea ministerială este incompletă, greoaie şi necesită modificări, dar şi că este în favoarea funcţionării Comisiei speciale de la Cotroceni.
Prezent la ceremonia depunerii jurământului de credinţă a unor notari publici, la sediul Ministerului Justiţiei, Meleşcanu a spus că este necesară comisia specială care dădea avizul pentru începerea urmăririi penale a miniştrilor şi foştilor miniştri.
"Avizul preşedintelui pentru urmărirea penală este foarte normal să fie dat în urma funcţionării unei comisii", a spus Meleşcanu. "Nu este corect să laşi pe seama preşedintelui toate responsabilităţile. Acea comisie îl ajuta pe preşedinte. Sunt în favoarea unei comisii într-o formă care să fie acceptabilă şi pentru Curtea Constituţională şi pentru toată lumea", a adăugat ministrul interminar.
În 27 noiembrie 2007, Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate de voturi, că dispoziţiile articolul 16 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială şi cele ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 95/2007 pentru modificarea Legii 115/1999 referitoare la responsabilitatea ministerială sunt neconstituţionale.
Constatarea neconstituţionalităţii articolului 16 a eliminat filtrul iniţiat prin constituirea Comisiei speciale de la Cotroceni întâi prin modificarea Legii 115/1999, produsă în mai 2002, iar apoi prin OUG 3/2005.
În aceste condiţii, preşedintele României poate decide singur asupra unei solicitări de aviz pentru declanşarea urmăririi penale a unui ministru sau fost ministru.
Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a transmis la DNA şi DIICOT, în 22 ianuarie, actele primite de la Preşedinţie pentru începerea urmăririi penale împortiva a opt actuali şi foşti miniştri, respectiv Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş.