Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, că deşi este "un tip extraordinar şi modest pe deasupra", nu este tocmai persoana potrivită pentru a conduce acest minister.
"Cred că în PNL şi UDMR nu ducem lipsă de oameni competenţi pentru a ocupa funcţia de ministru al Justiţiei. Eu sunt un tip extraordinar şi modest pe deasupra, dar nu cred că trebuie să îmi exagerez foarte mult nici calităţile, nici experienţa. Cred că la Apărare pot să fac o treabă bună, şi în altă parte pot să fac o treabă şi mai bună, dar în Justiţie, cred că sunt oameni mult mai competenţi pentru a ocupa această funcţie", a declarat Teodor Meleşcanu.
Meleşcanu a făcut această declaraţie în cadrul ceremoniei desfăşurate la Ministerul Justiţiei, unde 180 de persoane - printre care şi Ioana Popescu Tăriceanu - au depus jurământul de credinţă ca notar public.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 15 ianuarie, decretul de numire a lui Teodor Meleşcanu ca interimar la Justiţie, acesta fioind publicat în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.
Teodor Meleşcanu declara, atunci, că interimatul are o durată de 17 zile, până la 3 februarie, şi a precizat că a fost vorba despre o urgenţă, deoarece urmează să aibă loc reuniune informală a miniştrilor de Justiţie din statele membre UE şi ar fi inacceptabil ca România să nu fie reprezentată. El preciza că scopul principal este participarea la această reuniune şi delegarea competenţelor către cei trei secretari de stat din Ministerul Justiţiei care au pregătire de specialitate.
Conform Constituţiei, în cazul vacanţei unui post de membru al Guvernului, primul-ministru propune un interimar pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.
Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi-a depus demisia din funcţie în 10 decembrie, după ce preşedintele Traian Băsescu anunţa că lansează un apel public la înţelepciune şi la o remaniere a ministrului Justiţiei, apreciind că ar fi grav dacă acesta ar ajunge în faţa procurorilor din această postură.
La jumătatea lunii septembrie, şeful DNA, Daniel Morar, a cerut acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale a lui Tudor Chiuariu şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea unui avantaj patrimonial, infracţiune conexă celor de corupţie.