Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu a susţinut, joi, că Franco Frattini, comisarul european pentru Justiţie şi Imigraţie, este conştient de hotărârea politică a Guvernului de la Bucureşti de a se implica în continuare în reforma Justiţiei.
Meleşcanu, prezent la şedinţa Consilului Superior al Magistraturii, a precizat că a discutat, inclusiv miercuri seară, la telefon, cu comisarul Frattini.
"Punctul meu de vedere - şi acela a fost şi principalul mesaj pe care l-am transmis - este că, în pofidda «hârjonelilor» politice de la noi, ministrul intermar al Justiţiei urmăreşte tocmai ca acest mesaj politic să fie foarte clar: pentru noi reforma în Justiţie reprezintă o prioritate în continuare", a spus Meleşcanu.
El a adăugat că a văzut proiectul Raportului de ţară, care urmează să fie dat publicităţii în aceste zile de Comisia Europeană. Potrivit lui Meleşcanu, acest Raport nu este unul care evaluează starea Justiţiei din România, ci prezintă, "factual, ce s-a făcut şi ce rămâne de făcut", astfel încât, până la Raportul din iunie anul acesta, care va fi un raport de evaluare "într-adevăr" , autorităţile române ar trebui să ştie ce priorităţi să urmărească.
În opinia lui Meleşcanu, raportul care va fi prezentat în următoarele zile, "nu va fi nici pozitiv, nici negativ".
Ministrul intermiar a subliniat că procedura nu este numai de monitorizare, ci este de cooperare şi monitorizare şi, tocmai pornind de la această cooperare, România a trimis "corecturi". "Acest lucru s-a întâmplat. Am prezentat legi care s-au adoptat, acţiuni care au fost întreprinse şi de care sperăm că raportul va ţine seama, de toate observaţiile", a spus Meleşcanu.
În legătură cu raportul din vară în domeniul Justiţiei, Meleşcanu a spus că este greu să vorbească în numele succesorului său. "Am văzut evaluările alarmiste ale presei, însă nu cred că se poate pune problema activării clauzei de salvgardare dacă ne vom ţine de realizarea planului de acţiune pe care Guvernul şi l-a propus şi care a fost trimis la Bruxelles", a spus Meleşcanu.
În aceste condiţii, a apreciat Meleşcanu, "dacă se va reuşi adoptarea noilor coduri de procedură penală şi penal şi dacă se va reuşi înregistrarea de progrese în celelalte domenii, mai ales în ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate, va fi un raport în care jumătatea plină a paharului va fi mai mare decât jumătatea goală".