Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, prin decizia de joi, Curtea Constituţională a dat CNSAS lovitura de graţie într-un an electoral, în care sunt alegeri parlamentare, iar Consiliul dispunea de 2 milioane de dosare.
"Toată povestea de la condamnarea comunismului s-a dovedit a fi o joacă ridicolă, pentru că această Curte Constituţională, formată din băieţi de pe vremuri, reuşeşte să dea lovitura de graţie CNSAS-ului, într-un an în care au loc alegeri parlamentare şi într-un an în care CNSAS nu mai are doar 7.000 de dosare, cum a avut în cealaltă legislatură, ci 2 milioane de dosare. Gata! S-a terminat!", a declarat revoltat Mircea Dinescu.
El a arătat că, prin decizia Curţii Constituţionale, "politicienii s-au spălat pe mâini".
"În România nu a existat o Solidarnost, ci există acum o solidaritate a ticăloşilor, se sprijină unii pe alţii", a spus Dinescu.
El a susţinut că s-a ajuns la această situaţie din cauza "unui fost şef de secţie la «Scânteia», a unui fost informator, în cârdăşie cu ăia de la Curtea Constituţională".
Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.
"În şedinţa din data de 31 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a examinat excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste şi a constatat, cu unanimitate de voturi, că dispoziţiile legii, precum şi cele ale art.II şi art.V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.16/2006 sunt neconstituţionale", se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.
Decizia, definitivă şi general obligatorie, va fi comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului şi va fi publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Parlamentul are la dispoziţie, pentru corectarea Legii CNSAS, 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea actului normativ, în caz de depăşire a termenului CNSAS rămânând fără bază legală de funcţionare.