Parlamentul are la dispoziţie, pentru corectarea Legii CNSAS, 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea actului normativ, în caz de depăşire a termenului CNSAS rămânând fără bază legală de funcţionare.
Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.
"În şedinţa din data de 31 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a examinat excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste şi a constatat, cu unanimitate de voturi, că dispoziţiile legii, precum şi cele ale art. II şi art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.16/2006 sunt neconstituţionale", se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.
Decizia, definitivă şi general obligatorie, va fi comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului şi va fi publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În cursul zilei de 1 februarie 2008, odată cu transmiterea spre publicare a Deciziei nr. 51 din 31 ianuarie 2008, textul său integral, cuprinzând motivarea acesteia, urmează să fie afişat pe site-ul Curţii Constituţionale, la rubrica "Activitate jurisdicţională - Controlul de constituţionalitate. Decizii de admitere. 2008", precizează sursa citată.
Potrivit articolului 147 din Constituţie, "dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei". Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept, prevede legea fundamentală.
Constituţia stipulează că în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
"Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor", mai stabileşte legea fundamentală.
Aceste reglementări sunt cuprinse şi în articolul 31 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care stabileşte că decizia prin care se constată neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe, ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare este definitivă şi obligatorie.
Potrivit alineatului 2, în caz de admitere a excepţiei, Curtea se va pronunţa şi asupra constituţionalităţii altor prevederi din actul atacat, de care, în mod necesar şi evident, nu pot fi disociate prevederile menţionate în sesizare.