Guvernul va suplimenta fondurile alocate persoanelor cu venituri reduse pentru plata facturii la gazele naturale, a căror preţ va fi majorat cu 8,5% începând cu 1 februarie, a anunţat, miercuri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"Guvernul a fost preocupat de impactul majorării preţului gazelor naturale asupra populaţiei cu venituri reduse. Scopul nostru a fost să găsim formule de susţinere, aşa încât creşterea tarifelor să fie acoperită din fonduri alocate de producătorii de gaze Petrom şi Romgaz", a spus Vosganian.
El a menţionat că numărul beneficiarilor se ridică la aproximativ un milion de familii.
"Vor beneficia de susţinere consumatorii care au un venit mai mic de 615 lei pe membru de familie", a menţionat ministrul Economiei şi Finanţelor.
Potrivit acestuia, la familiile cu venituri de până la 100 de lei/membru şi care beneficiau de 230 de lei pentru gazele naturale, sumele vor fi suplimentate cu circa 100 de lei la aproximativ 330 de lei.
Vosganian a adăugat că în perioada următoare va avea o nouă discuţie cu reprezentanţii companiilor Petrom şi Romgaz pentru a finaliza mecanismul de participare la fondul social.
"În zilele următoare vom încheia un protocol cu cei doi producători de gaze. Ei vor participa la acest fond cu o parte din profiturile obţinute", a explicat Vosganian.
Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creşte la 1 februarie cu 8,5%, din cauza majorării preţului gazelor importate şi a ajustării tarifelor de distribuţie, iar preţul gazelor din producţia internă va urca cu 5%, la 495 lei/1.000 metri cubi, a anunţat, miercuri, Autoritatea naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Autoritatea a mai anunţat că sumele suplimentare care vor fi obţinute de producătorii de gaze în urma majorării, vor fi direcţionate către un fond social de gaze, decizie luată de ANRE în urma discuţiilor cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. Înfiinţarea unui astfel de fond este un subiect discutat de autorităţi cu reprezentanţii companiilor din sectorul de gaze de peste un an.
"În perioada următoare, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor stabili procedurile necesare pentru implementarea acestui angajament", potrivit unui comunicat al ANRE.
Petrom şi Romgaz sunt cei mai mari producători de gaze naturale din România. Ambele companii au o producţie de circa şase miliarde de metri cubi fiecare, ceea ce acoperă aproximativ două treimi din consumul naţional. Aproximativ o treime din consum este acoperit cu gaze din import.