Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, aprobarea unei note privind participarea României, cu 120 de soldaţi, la misiunea militară a Uniunii Europene din Ciad şi Republica Centrafricană, în cadrul contingentului frencez.
Nota a fost transmisă spre aprobare Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, informează Executivul.
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, luni, la Bruxelles, că, în ceea ce priveşte participarea României la misiunea din Ciad, se aşteaptă confirmarea semnării de către preşedintele Traian Băsescu a Memorandumului de participare a României cu o companie de infanterie.
"Am convingerea că probabil discuţiile de la începutul săptămânii viitoare, dintre preşedinţii României şi Franţei ar putea aduce un pas suplimentar, un pas înainte în acest dosar", a adăugat Cioroianu.
Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu declara, la sfârşitul lui noiembrie 2007, că România intenţionează să trimită o companie formată din 120 de militari în zona Africii Centrale care să participe la prima misiune militară lansată de UE.
Uniunea Europeană a aprobat oficial, luni, trimiterea imediată a unei forţe militare în Ciad şi nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur şi de lipsă de securitate din cauza insurgenţei.
Conform rezoluţiei 1778 a Consiliului de Securitate al ONU" din septembrie 2007, Uniunea Europeană încredinţează forţei numite EUFOR Ciad-RCA sarcina de a proteja personalul ONU, respectiv misiunea poliţiei Naţiunilor Unite şi cei 3.000 de poliţişti instructori, precum şi civilii expuşi pericolului şi personalul umanitar.
EUFOR va supraveghea securitatea celor 241.000 de refugiaţi sudanezi veniţi din Darfur în estul Ciadului şi a altor 3.000 în nord-estul Republicii Centrafricane, precum şi a celor 179.000 de cetăţeni din Ciad şi 20.000 din Republica Centrafricană deplasaţi în interiorul ţărilor respective din cauza violenţelor.
Mandatul acestei forţe formate din circa 3.700 de militari, dintre care peste jumătate francezi şi restul din alte 13 ţări europene, este de un an.
Aceasta este cea mai importantă operaţiune militară a Uniunii Europene în afara continentului european şi fără asistenţa NATO, de când politica europeană în materie de apărare a devenit cu adevărat operaţională, în 2001.
EUFOR, a cărei desfăşurare a fost prevăzută iniţial pentru noiembrie, s-a confruntat cu adevărate probleme în a găsi metode logistice (transportul aerian, spitale), după cinci reuniuni ale militarilor europeni.
Cele trei naţiuni principale care au contribuit, Franţa (2.100 de militari), Irlanda şi Polonia (fiecare câte 400 de militari), vor furniza nucleul pentru trei batalioane care vor fi desfăşurate în această zonă de mai multe sute de mii de kilometri pătraţi. Suedia va furniza 200 de soldaţi, în cadrul gărzii din Abeche (estul Ciadului).
Alte zece ţări au promis diverse contribuţii la EUFOR, potrivit unei liste neoficiale: Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, România şi Slovenia. Unele dintre aceste ţări urmează însă să confirme această contribuţie.