Guvernul a discutat, miercuri, doar un memorandum privind taxa de poluare pentru autovehicule, care prezintă poziţia României în discuţiile cu oficialii Comisiei Europene şi explicaţii referitoare la modul de calcul, dar nu şi ordonanţa care introduce taxa, urmând să se consulte cu partidele.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi ministrul Mediului, Attila Korodi, se vor întâlni în perioada imediat următoare cu reprezentanţii partidelor parlamentare, pentru a le explica acestora principiile pe baza cărora a fost calculată noua taxă de poluare pentru autovehicule, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă al noii taxe prevede, în forma actuală, că modificările vor intra în vigoare la 1 iulie, iar încasările vor fi transferate de la bugetul de stat la Fondul de Mediu, pentru a fi utilizate la derularea unor proiecte de protejare a mediului şi reducere a poluării.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, i-a informat, în urmă cu o săptămână, pe membrii Guvernului că modificările privind taxa de poluare auto vor fi promovate în următoarea şedinţă de Guvern, iar procedura de infringement iniţiată de Comisia Europeană va fi suspendată total atunci când acestea vor fi aprobate de Parlament.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, luni, că parlamentarii partidului vor vota împotriva Ordonanţei de Urgenţă privind noua taxă de poluare pentru autovehicule, iar liderul PDL Emil Boc a anunţat, la rândul său, că formaţiunea democrat-liberală va iniţia o moţiune simplă în noua sesiune parlamentară, la Camera Deputaţilor, prin care va solicita anularea acestei taxe şi restituirea banilor fără ca cetăţenii să mai fie obligaţi să apeleze la instanţă.
Liderul UDMR, Marko Bela, formaţiune politică din care face parte şi ministrul Mediului, care a lucrat la elaborarea ordonanţei de urgenţă, a anunţat, marţi, că Uniunea se pronunţă pentru o reducere drastică a taxei de primă înmatriculare.