Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că politica externă a României este reflectarea personalităţilor contradictorii şi conflictuale ale preşedintelui şi premierului.
Geoană a spus că, la un an de la aderarea României la Uniunea Europeană, "scorul" înregistrat ca nou stat membru este unul dezamăgitor, cu precădere în ceea ce priveşte politica externă a autorităţilor de la Bucureşti.
Liderul PSD a afirmat că politica externă a României este "confuză, victima brutalei prime coabitări dintre un preşedinte şi un premier de culori politice diferite, victima războiului politic neîntrerupt din ultimii trei ani".
Geoană a apreciat că politica externă a Bucureştiului reflectă tipologia şi personalitatea celor două centre de putere - Palatul Cotroceni, respectiv Palatul Victoria.
"Politica externă a lui Traian Băsescu este confuză, impulsivă şi neconcludentă, caracterizată de lansarea unor proiecte născute moarte", a spus el, referindu-se la proiectele preşedintelui Băsescu privind Marea Neagră şi Axa Washington-Londra-Berlin.
"De la Guvern avem o politică externă pasivă şi reactivă. Din această împletire de personalităţi contradictorii şi conflictuale, politica externă românească a ajuns în impas", a spus Geoană.
Liderul social-democrat a apreciat că această situaţie ridică problema oportunităţii modificării Constituţiei şi a stabilirii precise a atribuţiilor în materie de politică externă şi de securitate naţională între preşedinte şi premier.
Geoană a criticat şi pasivitatea autorităţilor şi a instituţiilor de la Bucureşti în a formula răspunsuri şi soluţii coerente la problemele interne ale Uniunii Europene, afirmând că această slăbiciune instituţională face ca România să fie un simplu spectator la lupta celorlalte state membre ale UE pentru influenţă şi resurse.
Liderul PSD a făcut aceste afirmaţii la conferinţa "Rolul şi locul României în UE după Tratatul de la Lisabona", organizată de Asociaţia George C. Marshall –România în colaborare cu Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall.