Comisia Europeană va iniţia o serie de măsuri în cazul României, conform condiţiilor stabilite în Pactul de Stabilitate şi Creştere, dacă autorităţile de la Bucureşti nu vor acţiona pentru controlul mai eficient al cheltuielilor şi a deficitului bugetar.
"Suntem îngrijoraţi de cifrele furnizate de autorităţile române (...) Dacă priviţi la evoluţia bugetului general consolidat începând din 2007 cifrele au rămas foarte aproape de 3% din PIB", a declarat, miercuri, comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia.
El a subliniat totodată ca un element negativ faptul că deficitul structural rămâne stabilit la 3,4% conform prognozei guvernului.
"Dacă cifrele nu sunt îmbunătăţite şi dacă aceste cifre mari se confirmă sau sunt chiar depăşite, atunci suntem obligaţi să deschidem şi să adoptăm iniţiative conform Pactului de Stabilitate şi Creştere", a afirmat comisarul european, fără să precizeze la ce măsuri se referă.
Almunia a menţionat că nu are o atitudine critică faţă de România, ci faţă de evoluţia indicatorilor economici.
Oficialul Comisiei i-a recomandat zilele trecute ministrului Economiei şi Finanţelor să îmbunătăţească aceste cifre prin pachete de măsuri fiscale mai ambiţioase.
"Le-am cerut autorităţilor române să adopte o serie de măsuri, iar răspunsul a fost unul pozitiv", a spus Almunia.
El a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă în care a prezentat opinia referitoare la programul de convergenţă al României pe perioada 2007-2010.
România a prezentat la 5 decembrie 2007 o versiune actualizată a programului său de convergenţă care acoperă perioada 2007-2010.
Potrivit CE, strategia bugetară prezentată în program nu este conformă politicii bugetare prudente necesară pentru a reduce deficitul extern în creştere şi presiunile inflaţioniste care pun în pericol procesul de convergenţă.
Comisia Europeană subliniază de asemenea că programul prevede continuarea înregistrării unor deficite ridicate "ceea ce generează temeri în legătură cu apariţia unui deficit excesiv". CE consideră că progresul României către obiectivul pe termen mediu privind înregistrarea unui deficit situat puţin sub 1% din PIB până în 2011 este, evident, insuficient.
Comisia subliniază că obiectivul pe termen mediu nu va fi probabil atins în anul 2011, aşa cum este prognozat.