Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2008 - Anul XIII, nr. 23 (3704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu:Guvernul va utiliza la maxim deficitul bugetar pentru a reduce decalajul faţă de UE

Marţi, 29 Ianuarie 2008 (15:16:49)

 Guvernul va utiliza la maximum plafonul deficitului bugetar de 3% din PIB şi nu va renunţa să finanţeze proiecte de dezvoltare a infrastructurii, a mediului şi agriculturii, pentru a reduce decalajul dintre România şi celelalte state membre ale UE, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu, la sfârşitul şedinţei Comitetului Naţional de Coordonare pentru Instrumentele Structurale.

"Interesul ţării mele este ca, în această perioadă, să ne dezvoltăm cât mai mult pentru a recuperara decalajul. Este evident că voi încerca să utilizez la maximum deficitul sau plafonul de deficit bugetar disponibil, de 3%. Nu pot să-mi permit să merg cu deficite mai mici când există o nevoie imperioasă de dezvoltare a infrastructurii şi de lucrări pe domenii ca mediul şi agricultura", a spus Tăriceanu.

El a arătat că filosofia Executivului este una a dezvoltării şi investiţiilor, în care posibilităţile existente să fie utilizate la maximum, în cadrul Acordului de la Maastricht privind deficitul bugetar.

"Mă interesează mai puţin ce spun ei. Avem capacitatea să gestionăm deficitul şi voi merge tot timpul pe cât ne putem permite, la maximum, pentru că am interesul să investim cât mai mult, nu cât mai puţin", a afirmat premierul.

Comisia Europeană (CE) consideră că este improbabil ca România să echilibreze bugetul până în 2011 şi cere reduceri mai ample ale deficitului în 2008 şi în anii următori, potrivit unui proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autorităţilor de la Bucureşti, citat, luni, de Reuters.

"Strategia bugetară inclusă în program nu reprezintă o politică fiscală prudentă, necesară pentru a ţine sub control deficitul extern în creştere şi presiunile inflaţioniste, care pun în pericol stabilitatea macroeconomică şi financiară, precum şi procesul de convergenţă", se arată în proiect.

România a aderat la Uniunea Europeană în 2007 şi, pentru a adopta euro, trebuie să controleze inflaţia şi să reducă deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

În pofida unei creşteri economice de peste 6%, România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, iar situaţia nu se va modifica în 2008 şi 2009, potrivit sursei citate.

Bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut, calculat după metodologia românească, un deficit de circa 2,4% din PIB.

Comisia Europeană anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea guvernului român, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% şi la 3,9% în 2009.

Potrivit Comisiei, având în vedere riscurile privind atingerea ţintelor bugetare şi ajustările semnificative necesare, este improbabil ca obiectivul pe termen mediu, referitor la echilibrarea bugetului, să fie îndeplinit până în 2011, aşa cum este planificat.

România trebuie, totodată, să restrângă cheltuielile publice şi să ia măsuri pentru încetinirea inflaţiei, care ar completa reducerea deficitului bugetar.

Inflaţia medie din România a ajuns anul trecut la 4,8%, iar guvernul şi Comisia Europeană anticipează că în 2008 va accelera la 5,6-5,7%, potrivit Reuters.

Inflaţia de la finele anului 2007 a urcat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul ţintit de BNR, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

BNR a stabilit, pentru 2007, o ţintă de inflaţie de 4%, plus/minus un punct procentual, ţinta pentru acest an fiind de 3,8%, cu acelaşi interval de variaţie.

În cel mai recent raport asupra inflaţiei, din luna noiembrie 2007, banca centrală a revizuit în creştere cu 0,6 puncte prognoza de inflaţie pentru 2008, la 4,3% pe an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu:Guvernul va utiliza la maxim deficitul bugetar pentru a reduce decalajul faţă de UE.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu:Guvernul va utiliza la maxim deficitul bugetar pentru a reduce decalajul faţă de UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Paste cu varză roşie 4 porţii - 75 minute 300g paste scurte 1 varză roşie potrivită 1 morcov 1 ceapă 100ml ulei 1 linguriţă seminţe de fenicul 1 leg. mărar ± sare, piper Tocaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă, în ulei,... Citeşte