Comitetul Organizaţiilor Non-Guvernamentale a aprobat proiectul României pentru Centrul Romilor de Studii şi Intervenţii Sociale, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pledând pentru drepturile omului şi împiedicarea oricărei forme de rasism.
Comitetul Organizaţiilor Non-Guvernamentale s-a reunit sub egida ONU, pentru a doua parte a sesiunii de două săptămâni din New York, întrunirea având ca scop analizarea statuturilor ţărilor membre în Consiliul Economic şi Social, informează site-ul www.un.org.
Comitetul a declarat că va lua în considerare alte două propuneri din partea unor organizaţii, ai căror reprezentanţi şi-au susţinut cauza în persoană, în timp ce întrebările lor au primit răspunsuri scrise din partea oficialilor.
De acelaşi tratament a avut parte şi o organizaţie internaţională pentru drepturile omului şi împiedicarea oricărei forme de rasism, cu sediul în Japonia, care a depus o cerere pentru reconsiderarea statutului său în comitet.
Cei 19 membri ai Comitetului ONG recomandă statut general, special sau de participant pasiv la discuţii, luând în considerare anumite criterii, precum dosarul aplicantului, administrarea organizaţiei şi regimul financiar.
Organizaţiile cu statut general sau special consultativ pot participa la întâlnirile Consiliului şi să enunţe probleme. Cele cu statut general pot, în plus, să vorbească la întruniri şi să propună subiecte de discuţii, iar cele cu statut de participant pasiv pot doar să ia parte la adunări.
Proiectul Coaliţiei Democraţiei, o organizaţie internaţională cu sediul în Statele Unite ale Americii, a fost luat în considerare de Comitet, după îndoielile exprimate de state precum Egipt, China şi Cuba. Proiectul susţine tratamentul egal al tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, în toate activităţile întreţinute de acestea.
Următoarea întrunire a comitetului a avut loc marţi, când s-a analizat lărgirea reţelei de ONG-uri şi s-a luat în discuţie statutul membrilor.
Miercuri, se va discuta problema rapoartelor organizaţiilor membre şi termenele de predare, care nu sunt tot timpul respectate. ONG-urile care nu respectă aceste termene ar putea fi suspendate pentru 12 luni, dacă nu prezintă rapoartele până în mai 2008.