Producătorii agricoli ar putea primi în acest an 600 lei pe tona de legume produse în seră, 800 lei pe tona de ciuperci cultivate în spaţii climatizate şi 350 lei pe tona de tomate destinate industrializării, în timp ce cultivatorilor de tutun nu li se va mai acorda niciun fel de subvenţie.
Valoarea sprijinului finaciar aferent fiecărei activităţi a sectorului vegetal a fost propusă printr-un proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Agriculturii, care modifică un alt proiect publicat în data de 15 ianuarie 2008.
Iniţial, producătorilor agricoli de legume produse în sere şi celor de ciuperci cultivate în spaţii climatizate urmau să li se acorde aceleaşi sume, respectiv 600 de lei pe tonă şi 800 de lei pe tonă, iar cultivatorilor de tomate 400 de lei pe tonă şi celor de tutun 2,5 lei pe kilogram.
În actualul proiect supus aprobării, se menţionează că fermierii care cultivă mazăre sau ardei pot primi 300 lei pe tonă, iar cei care cultivă castraveţi 150 lei pe tonă.
În ceea ce priveşte producătorii de fructe destinate industrializării, aceştia ar putea beneficia de 160 lei pe tona de mere cultivate, 200 de lei pe tonă pentru prune, cireşe şi vişine şi 300 de lei pe tonă pentru piersici şi struguri de masă.
Faţă de anul trecut, fermierii ar putea primi sprijin financiar şi pentru achiziţionarea de ambalaje şi pentru depozitare, în cuantum de 30% din valoarea totală a investiţiei.
Fondurile aferente sectorului de legume şi fructe totalizează 63 de milioane de lei.
În ceea ce priveşte sectorul culturilor de câmp, Ministerul Agriculturii ar putea aloca 35 de milioane de lei pentru producătorii de sfeclă de zahăr, corespunzător unei sume de 50 de lei pe tonă, şi 20 de milioane pentru cultivatorii de orez, subvenţia ridicându-se la 500 de lei pe tonă.
Sprijinul financiar acordat producătorilor din sectorul viticol constă în 10 lei pe hectar destinat producerii strugurilor de vin cu denumire de origine controlată şi 12 lei pe hectolitru aferent certificării şi marcării vinurilor cu denumire de origine controlată. De asemenea, pentru tratamentele fitosanitare cultivatorii de viţă de vie ar putea primi o subvenţie de 500 de lei pe hectar, valoarea totală ridicându-se la 35 de milioane de lei.
În proiectul iniţial, Ministerul Agriculturii alocase 20 de lei pe hectar pentru producerea strugurilor de vin cu denumire de origine controlată, 18 lei pe hectolitru aferent certificării şi marcării vinurilor cu denumire de origine controlată şi 800 de lei pe hectar pentru tratamentele fitosanitare.
Fermierii care cultivă cartofi ar putea primi, conform actualului proiect, o sumă de 150 de lei pe tonă, precum şi un procent de 30% din valoarea cheltuielilor de depozitare.
Pentru sectorul plantelor medicinale şi aromatice, Ministerul Agriculturii a propus o subvenţie de 600 lei pe tonă pentru culturile de la care se utilizează sămânţa şi 800 lei pe tona pentru cele de la care se utilizează planta întreagă sau rădăcina (planta uscată).
Producătorii agricoli vor putea beneficia de sprijin financiar şi pentru producţia de flori şi plante ornamentale, acesta fiind de 5.000 lei pe hectar în cazul culturilor de câmp şi 10.000 lei pe hectar la culturile în sere. Iniţial, în proiectul de hotărâre de Guvern din data de 15 ianuarie era inclusă şi o subvenţie de 3.400 de lei pe hectar pentru acoperirea a 20% din costurile energetice în sere şi spaţii protejate.