Uniunea Europeană a aprobat luni aderarea Elveţiei la spaţiul Schengen, iar Confederaţia ar trebui să fie în măsură să se integreze la 1 noiembrie 2008, a anunţat Comisia Europeană, citată de AFP.
"Misiuni de evaluare ale UE vor fi efectuate în Elveţia în lunile următoare, iar decizia finală a Uniunii Europene va fi luată pe baza rapoartelor lor", a precizat un purtător de cuvânt.
"Elveţia este un partener serios. Suntem convinşi că se va face totul pentru a respecta integralitatea acquis-ului Schengen, care nu înseamnă numai eliminarea controalelor la frontiere", a subliniat el.
Miniştrii de Externe ai UE au aprobat luni acordul ratificat de Elveţia în primăvara lui 2006 privind eliminarea frontierelor şi au deschis calea aderării Confederaţiei.
Elveţia mai trebuie să efectueze o serie de adaptări juridice în legile cantonale şi să realizeze investiţii pentru implementarea normelor în aeroporturi.
Confederaţia elveţiană, care nu este membru al UE, a votat în 2005 prin referendum pentru aderarea sa la spaţiul Schengen. Având frontiere comune cu Franţa, Germania, Austria şi Italia, ea reprezintă în prezent un punct negru pe harta spaţiului fără frontiere lansat în 1985.
Suprimarea frontierelor terestre şi aeriene impune o politică comună de vize şi o bază informatică a datelor poliţiei, Sistemul de informaţii Schengen (SIS). Toate acestea constituie "acquis-ul Schengen".
Spaţiul Schengen numără în prezent 24 de membri (22 de state UE, Islanda şi Norvegia).
Misiuni de evaluare sunt în desfăşurare în Bulgaria şi România, care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007 şi a căror aderare la Schengen nu va interveni mai devreme de doi ani. Ciprul speră să adere la zona Schengen la sfârşitul lui 2008.
Marea Britanie şi Irlanda aplică unele dispoziţii privind cooperarea poliţiei, însă cele două ţări membre nu intenţionează să abolească verificările la frontiere şi îşi menţin politica de vize.