România, alături de alte state membre ale UE care vor adopta moneda europeană, trebuie să pregătească un plan naţional care să cuprindă aspectele organizaţionale ale trecerii la euro, printre măsuri numărându-se campanii de informare, prevenirea practicilor abuzive şi monitorizarea preţurilor.
Elaborarea planului naţional este inclusă într-un document care curpinde recomandările Comisiei Europene (CE) privind măsurile de facilitare a introducerii monedei euro.
"Este necesar să se pregătească un plan naţional de conversie care să vizeze toate aspectele organizaţionale ale trecerii la moneda euro, în urma unor consultări cu reprezentanţii principalilor agenţi economici (instituţii de credit, sectorul comerţului cu amănuntul, sectorul de distribuţie automată, asociaţiile de consumatori, camerele de comerţ etc.), şi care să fie actualizat cu regularitate", se arată în recomandarea Comisiei Europene (CE) privind măsurile de facilitare a trecerii la euro.
Totodată, statele membre ale UE care vor adopta moneda europeană trebuie să înfiinţeze structuri adecvate şi specifice în vederea planificării, a coordonării şi a facilitării tuturor pregătirilor necesare pentru introducerea monedei euro.
Noile recomandări vin în contextul schimbării circumstanţelor introducerii euro, comparativ cu cele cu care se confruntau primele state care au trecut la moneda unică şi care au beneficiat de o lungă perioadă de tranziţie.
Potrivit Comisiei, legislaţia naţională trebuie să impună dubla afişare a preţurilor, precum şi a altor sume care trebuie plătite, creditate sau debitate, prevederea fiind obligatorie din momentul în care este fixat, în mod irevocabil, cursul de schimb dintre moneda naţională şi cea europeană, curs la care se va face conversia.
"Dubla afişare trebuie să rămână obligatorie pentru o perioadă de minimum şase luni şi de maximum un an de la introducerea monedei euro. Această obligativitate trebuie să înceteze ulterior, pentru a le permite cetăţenilor să se familiarizeze complet cu noua monedă", se spune în recomandare.
Statele membre trebuie să se asigure că cetăţenii sunt bine informaţi cu privire la trecerea la euro şi trebuie să organizeze campanii speciale de informare pentru persoanele cu dizabilităţi.
În acelaşi timp, autorităţile statului, alături de instituţii de credit şi întreprinderi, trebuie să sesiuni de instruire a personalului care lucrează frecvent cu lichidităţi.
Administraţiile publice sunt oblifate să pună la dispoziţia întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, informaţii precise cu privire la calendarul conversiei şi la normele legislative, fiscale şi contabile aferente.
În ceea ce priveşte obligaţiile instituţiilor de credit, acestea trebuie să îşi informeze clienţii cu privire la consecinţele trecerii la moneda europeană. Astfel, acestea trebuie să atragă atenţia populaţiei asupra faptului că, odată cu introducerea euro, nu vor mai putea fi făcute plăţi scripturale şi nu vor mai putea fi deţinute conturi în niciuna din vechile unităţi monetare.
"Statele membre trebuie să monitorizeze pregătirea agenţilor economici pentru trecerea la moneda euro, în special prin intermediul unor sondaje regulate", se spune în textul elaborat de CE.
Experţii Comisiei recomandă ca, în vederea reducerii sumelor de bani care trebuie convertite fizic, consumatorii să fie încurajaţi să îşi depoziteze surplusul de numerar în săptămânile care preced conversia.
În lunile care preced conversia la euro, instituţiile de credit şi punctele de vânzare trebuie să se alimenteze cu nouile monede şi bancnote.
O altă recomandare a CE se referă la adaptarea distribuitoarelor de numerar pentru oferirea de bancnote euro, după adoptarea acestei valute, iar aparatele care nu pot suporta modificările menţionate în timpul necesar, din motive tehnice, trebuie scoase din funcţiune.
Cu două săptămâni înainte şi după conversie, retragerile de numerar şi schimburile de lichidităţi din cadrul instituţiilor de credit trebuie să se efectueze în special cu bancnote cu valoare nominală mică, notează Comisia.
După introducerea euro, restul oferit la punctele de vânzare trebuie să fie exclusiv în euro, fiind necesară adoptarea de măsuri care să faciliteze alimentarea cu cupiuri din noua valută.
În ziua introducerii euro, toate terminalele electronice ale punctelor de vânzare trebuie să treacă la moneda europeană, se spune în documentul elaborat de Comisie.
Executivul recomandă, în acelaşi timp, ca principalele sedii ale instituţiilor de credit să fie deschise în cursul primelor zile ale perioadei de dublă circulaţie, pentru facilitărea substituirii monedei naţionale cu moneda europeană.
"Mai mult, orarele de funcţionare ale băncilor trebuie prelungite în timpul perioadei de conversie. Comercianţii cu amănuntul trebuie să beneficieze de condiţii speciale care să permită o alimentare mai rapidă cu lichidităţi în vederea evitării formării de cozi", informează Comisia.
Un alt punct al recomandărilor se referă la necesitatea negocierii de acorduri cu sectoarele de servicii şi de comerţ cu amănuntul, în vederea garantării unui impact neutru al introducerii monedei euro asupra preţurilor, un accent deosebit fiind pus pe segmentul comercianţilor cu amănuntul, aceştia netrebuind să crească preţurile pe fondul conversiei.
Totodată, comercianţii cu amănuntul trebuie să încerce să reducă la minimum fluctuaţiile de preţ în momentul stabilirii preţurilor în euro.
"Trebuie pusă în practică, în colaborare cu asociaţiile de consumatori, o monitorizare atentă a respectării de către comercianţii cu amănuntul a angajamentelor luate în temeiul acordurilor. Trebuie prevăzute măsuri disuasive în cazuri de nerespectare a acestor angajamente, mergând de la dezvăluirea denumirii întreprinderii până la posibilitatea unor amenzi în cazuri mai grave", se menţionează în documentul european.
Comisia notează că statele membre trebuie să pună în aplicare o monitorizare atentă şi constantă a preţurilor în săptămânile ulterioare adoptării cursului de schimb şi până la sfârşitul perioadei de dublă afişare a preţurilor.
"Cetăţenii trebuie să beneficieze, în special, de informaţii săptămânale cu privire la evoluţia preţurilor, în săptămânile anterioare şi ulterioare conversiei, în vederea prevenirii posibilelor percepţii eronate", se arată în document.
Totodată, după conversie, comisioanele bancare aplicabile plăţilor în euro trebuie să fie identice cu cele aplicabile în cazul plăţilor în moneda naţională.
Documentul Comsiei se încheie cu o invitaţie adresată statelor membre privind sprijinirea punerii în aplicare a recomandărilor menţionate.