Ministerul Finanţelor a explicat Uniunii Notarilor din România că obţinerea de venituri din vânzarea locuinţelor proprietate personală nu este considerată activitate economică, astfel că aceste tranzacţii nu sunt supuse plăţii de TVA.
Într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) afirmă că s-a adresat Ministerului Finanţelor Publice pentru a obţine clarificări în ceea ce priveşte aplicarea TVA-ului la tranzacţiile imobiliare.
Astfel, prin adresa 811.198/10 ianuarie 2008, Ministerului Finanţelor Publice - prin Direcţia de Legislaţie în domeniul TVA - a răspuns sesizărilor UNNPR, menţionând că "obţinerea de venituri de către persoanele fizice din vânzarea locuinţelor proprietate personală (...) nu va fi considerată activitate economică (deci nesupusă TVA-ului) cu excepţia situaţiilor în care se constată că activitatea respectivă este desfăşurată în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate în sensul articolul 127, alineatul 2, din Codul Fiscal".
În adresă se mai arată că "scutirea de TVA este aplicabilă numai persoanelor impozabile care, acţionând ca atare, realizează operaţiuni impozabile de natura livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii ca rezultat al unei activităţi economice desfăşurate în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate", susţine UNNPR.
Acest punct de vedere a fost trimis tuturor notarilor din ţară.
Pe de altă parte, UNNPR afirmă că nu cunoaşte situaţii în care notarii au refuzat autentificarea contractelor din cauza problemei TVA-ului la tranzacţiile imobiliare.
Totodată, notarii spus că legislaţia aplicabilă în materie nu reţine nicio obligaţie a notarilor publici în legătură cu aplicarea TVA-ului la transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor.
"Notarii, întocmai ca şi avocaţii, sunt puşi deseori în situaţia de a răspunde clienţilor la numeroase şi diverse probleme juridice conexe activităţii notariale. În acest spirit, din dorinţa de a rămâne un corp respectat de profesionişti, notarii doresc să poată veni în întâmpinarea clienţilor lor cu sugestii şi sfaturi juridice de înaltă clasă, acolo unde, poate nici avocaţii nu îndrăznesc să opineze", se arată în comunicat.