Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni, un amendament iniţiat de deputatul PSD Eugen Nicolicea, prin care se reintroduce în Codul Penal infracţiunea privind comunicarea sau răspândirea de ştiri, date sau informaţii false, dacă prin acestea se pune în pericol siguranţa statului.
"Este vorba de reintroducerea infracţiunii prevăzute la articolul 168, alineatul 1, din Codul Penal, cu privire la comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin acestea se pune în pericol siguranţa statului. Nu este vorba despre orice ştire falsă, ci despre o ştire falsă care pune în pericol siguranţa statului", a explicat iniţiatorul amendamentului.
Eugen Nicolicea a precizat că această infracţiune a fost eliminată din Codul Penal la iniţiativa fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei.
"După ce a abrogat această infracţiune, (Monica Macovei, n.red.) a comis această faptă de nenumărate ori, anume a luat legătura cu organisme internaţionale şi a indus în eroare despre politica României şi despre ce se întâmplă în interiror", a afirmat Nicolicea.
El a susţinut că "faptele comise" de Monica Macovei în acest sens nu erau incriminate la data la care le-a săvârşit pentru că "a avut grijă să le dezincrimineze", cu scopul de a prejudicia România, politica României şi a pune în pericol siguranţa naţională.
Nicolicea a precizat că această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, dar a arătat că reintroducerea ei în Codul Penal nu o afectează pe Monica Macovei.
"Este o chestiune preventivă. Nici o lege nu acţionează retroactiv", a arătat Nicolicea.
"Se revine la o formă mai veche a Codului Penal care incriminează răpândirea de ştiri şi informaţii mincinoase de natură a periclita siguranţa statului sau relaţiile internaţionale ale României", a explicat şi preşedintele Comisiei Juridice, deputatul PC Sergiu Andon.
El a menţionat şi tipul de fapte avute în vedere în legătură cu această infracţiune, subliniind că în nici un caz presa nu este avută în vedere în acest caz.
"Ne-am confruntat în anul 2005-2006 cu situaţia în care un anume demnitar român împuia urechile Comisiei Europene cu nişte minciuni privind situaţia reglementării penale la noi. Dezinforma pe hârtie, clar, dovedit, referitor la rămânerea în urmă, la data aceea, a reformei justiţiei la capitolul reglementări. Era o faptă de dezinformare de natură a periclita relaţiile internaţionale ale României", a arătat Andon.
"Am constatat cu stupoare că, prin grija acelui demnitar, cuvintele din articolul 168, indice 1, din Codul Penal, care incrimina fapta, dispăruseră, fiind trecute printr-o procedură legiferatoare fulgerătoare, în timpul căreia nimeni nu s-a gândit ce se urmăreşte. Acum se revine la o reglementare penală normală", a conchis Andon.
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.