Dacia reiterează poziţia exprimată iniţial cu privire la taxa de poluare auto, susţinând că aceasta favorizează importul de automobile foarte vechi, iar România ar putea deveni o "pubelă" pentru astfel de maşini, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, directorul de comunicare al companiei, Liviu Ion.
"Rablele acestea vor provoca bucurie la început, dar în timp vor deveni o povară. (...) Dacă ne gândim că numai în Bucureşti sunt peste 1,2 milioane de maşini, mai apar şi 500.000 de rable, unde le mai pui? În plus, în timp nu ar mai fi rentabil să le repari şi atunci cine va colecta aceste maşini? (...) Trebuie să protejăm mediul, să protejăm România să devină o pubelă", a spus Ion.
Totodată, industria auto naţională ar avea de suferit, reprezentantul Dacia afirmând că, în România, s-ar putea repeta situaţia din Polonia, unde ponderea livrărilor de autoturisme naţionale a scăzut semnificativ.
"E normal să apărăm şi industria auto locală, la fel cum se întâmplă şi în Statele Unite ale Americii, Germania sau Franţa", a mai spus Ion.
El a adăugat că nu se poate face o estimare a numărului de maşini foarte vechi care ar putea intra pe piaţa românească, dar că acesta s-ar putea ridica la ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii.
Vicepreşedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, a estimat, la începutul săptămânii, o scădere a vânzărilor Dacia în acest an cu 15-20%, dacă modificarea taxei de primă înmatriculare va intra în vigoare, iar propunerea APIA de includere în programul "Rabla" a peste 100.000 de autoturisme noi nu va fi aprobată.
Mihai Hura, director general în Ministerul Economiei şi Finanţelor, a arătat, duminică, într-o conferinţă de presă, că noua taxă auto a fost discutată în prealabil şi cu reprezentanţii producătorilor interni de autovehicule care ar fi acceptat, în final, noile valori, cu efecte asupra preţului de vânzare al autovehiculelor.
"E firesc ca Guvernul să discute cu producătorii naţionali. (...) Chiar dacă au fost de acord, asta nu înseamnă că vor să intre toate rablele în ţară", a mai spus Liviu Ion.
(27 ian 2008, 23:15:21