Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, vineri, că una dintre acţiunile pe care le-a întreprins în activitatea desfăşurată în Parlamentul European a fost semnarea unei moţiuni prin care se solicită Comisiei Europene să acţioneze împotriva puterii discreţionare a supermarketurilor.
Referitor la activitatea sa de europarlamentar, Stolojan a declarat că, la solicitarea Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară, a semnat o moţiune prin care se solicită Comisiei Europene să se investigheze şi să se acţioneze pentru diminuarea puterii discreţionare a lanţurilor de supermarketuri din UE, inclusiv dn România, iar dacă se strânge numărul necesar de semnături, aceasta va fi trimisă spre adoptare Comisiei Europene.
Stolojan a arătat că preţurile la multe produse din supermarketuri sunt mai mari decât cele din ţările din jurul României, iar aceste supermarketuri abuzează de poziţia lor pe piaţa produselor de consum din România şi ale ţări.
În opinia lui Theodor Stolojan, Consiliul Concurenţei ar trebuie cerceteze aceste aspecte legate de supermaketurile din România.
„Nu pot acuza lanţurile de supermarketuri, deşi există diferite istorii, ce se întâmplă dacă negociezi pentru intrarea unui produs în supermarket”, a spus Stolojan, menţionând că este nevoie de o investigare dacă se abuzează de această poziţie dominantă.
În opinia liderului PDL, un semnal că ceva nu e în regulă în România este faptul că sunt preţuri mai mari în aceste supermarketuri decât în Ungaria.
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a mai declarat că a propus grupului europarlamentarilor români din PPE să trimită o scrisoare Parlamentului României, prin care să solicite ratificarea tratatului de reformă de la Lisabona, imediat după începerea sesiunii parlamentare.
Theodor Stolojan a arătat că una dintre priorităţile României trebuie să fie ratificarea tratatului de reformă semnat la Lisabona de şefii de state ai Uniunii Europene, şi care ar trebui ratificat cât mai repede şi de Parlamentul României.
„Ca europarlamentar mi-aş fi dorit ca România să fie prima ţară care a ratificat acest tratat, dar nu a fost să fie aşa”, a declarat Stolojan.
El a anunţat că a avut o discuţie în grupul de europarlamentari români afiliat celui mai mare grup parlamnetar din PE, şi anume grupul popularilor europeni, în care a propus să trimită o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, ca Tratatul de la Lisabona să intre la ratificare în primele zile după începerea sesiunii parlamentare.
Stolojan a enumerat şi alte priorităţi ale activităţii sale în calitate de europarlamentar , printre care pachetul legislativ privind energia şi schimbările climatice, sau strategia Lisabona, care doreşte creşterea competitivităţii în spaţiul UE.
Theodor Stolojan a mai arătat că, în cadrul comisiei pentru afaceri economice şi monetare, i s-a încredinţat misiunea de a fi „shadow raportor”, pentru grupul PPE, misiune sa fiind de a pregăti poziţia parlamentarilor din acest grup, cel mai mare din PE, în legătură cu un proiect cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Convenţia de evitare a dublei impuneri, din 1990.
În plus, o altă acţiune din Parlamentul European pe care Theodor Stolojan a amintit-o a fost pe 24 ianuarie, când preşedintele CE Jose Barosso a prezentat un pachet legislativ cu propuneri privind energia şi schimbările climativce.
„Este pentru prima dată când energia devine un subiect de politică economică în UE. În declaraţia prezentată în scris în dezbaterile pe marginea raportului prezentat de preşedintele Barosso, am arătat că această politică răspunde şi intereselor României, care a acţionat în direcţia extinderii atribuţiilor UE în domeniul energiei. Securitatea aprovizionarea şi tranportul nu trebuie să fie o problemă numai a fiecărui stat membru, rezolvată prin relaţii bilaterale, ci şi o problemă europeană în ansamblu”, a declarat acesta.
Stolojan a mai spus că va lua legătura cu reprezentanţii patronatelor din acest demeniu, pentru că se impun parametri clari pentru fiecare stat membru, în privinţa ţintelor clare de atins.
„România va trebui să aibă o poziţie foarte clară pentru a nu ne trezi să fim supuşi la un efort mult prea mare comparativ cu alte ţări dezvoltate din UE”, a mai spus el.