Liderul europarlamentarilor PSD, Adrian Severin, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că semnarea acordului dintre Rusia şi Serbia este îngrijorătoare, el catalogând drept „gravă”prezenţa „cvasimonopolistă” a Rusiei pe piaţa energetică a Serbiei.
„Ne îngrijorează semnarea în aceste zile a unui acord important prin care piaţa energetică a Serbiei va fi controlată de firmele ruseşti. Este foarte gravă această apariţie, această prezenţă cvasimonopolistă a Rusiei în Serbia, în condiţiile în care Serbia este o ţară situată în mijlocul UE”, a spus Severin.
Potrivit lui Severin, semnarea acestui acord între Rusia şi Serbia reprezintă consecinţa unor erori în politica externă a UE, care au îndepărtat Serbia de UE, şi rezultatul unei lipse de coerenţă în conceperea politcii energetice comune a UE.
Severin a arătat, în context, că România este „complet ignorată” de traseele esenţiale pe care se transportă hidrocarburi din Rusia spre UE, el precizând că România trebuie să îşi revadă şi nuanţeze politica sa energetică, în calitate de stat membru UE.
„Nu avem de ce să blamăm Rusia, dar partea proastă este că UE nu reuşeşte să îşi creeze o politică unitară, iar România nu reuşeşte să îşi facă auzit glasul şi să creeze o relaţie mai normală cu Federaţia Rusă, pentru a avea un cuvânt greu de spus”, a precizat Severin.
Serbia a semnat vineri, la Moscova, un acord major în domeniul energiei, care prevede tranzitul gazoductului South Stream pe teritorul său, precum şi vânzarea unei participaţii majoritare la grupul petrolier NIS către Gazprom, transmite Reuters.
South Stream va transporta gaze siberiene către sudul Europei, iar proiectul va fi realizat de Gazprom şi grupul italian Eni.
Săptămâna trecută, Bulgaria şi Rusia au semnat un acord privind participarea Sofiei la proiectul South Stream, în cursul vizitei preşedintelui Vladimir Putin în capitala bulgară.