Organizaţia Internaţională a Muncii a cerut explicaţii Guvernului român în legătură cu intenţia de a modifica acte normative referitoare la negocierile salariale, Executivul încercând, prin iniţierea unui proiect de modificare a Legii 130/1996, restrângerea acestor drepturi negociate de sindicate.
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a atenţionat Organizaţia în legătură cu această intenţie a Guvernului, printr-o plângere pe care a trimis-o la OIM în luna decembrie a anului trecut, arătând că Executivul încearcă, prin iniţierea unui proiect de modificare a Legii 130 /1996, restrângerea dreptului sindicatelor de a mai negocia drepturi salariale pentru salariaţii bugetari, potrivit unui comunicat de vineri al FEN.
"Este un prim pas pe care FEN l-a făcut. În perioada imediat următoare, vom reveni la OIM prezentând noi documente prin care să arătăm că deja ne-a fost încălcat, în mai multe rânduri, dreptul la negocieri colective. Vom declanşa procedurile prin care plângerile noastre vor fi aduse în faţa organelor de control ale OIM - Comisia de experţi pentru aplicarea convenţiilor şi recomandărilor şi Comitetul pentru libertăţi sindicale. Se pare că Guvernul răspunde cererilor sindicale numai în momentul în care este atenţionat de organismele internaţionale", a declarat preşedintele FEN, Cătălin Croitoru.
Modificarea pe care Guvernul dorea să o aducă Legii 130 /1995 se referea la interzicerea negocierii în cadrul contractului colectiv de muncă a unor sporuri, indemnizaţii, premii şi alte drepturi de personal.
Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) publica, la sfârşitul lunii noiembrie, pentru dezbatere publică, un proiect de modificare a Legii 130/1996, republicată, privind contractul colectiv de muncă (CCM). Proiectul a fost în dezbatere publică până în 9 decembrie.
Proiectul de act normativ vizează modificarea articolului 12 din Legea 130/1996, astfel încât, prin contractele colective de muncă încheiate pentru personalul din instituţiile şi autorităţile publice, să nu se poată negocia clauze referitoare la drepturile ale căror acordare şi cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale referitoare la salarii de bază, sporuri, indemnizaţii, premii şi alte drepturi de personal.
Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul, aceste prevederi sunt deja cuprinse în Lege, dar, din cauza caracterului de generalitate al acestor dispoziţii, există dificultăţi în interpretare.
"Din aplicarea practică a prevederilor legale menţionate a rezultat caracterul de generalitate al acestor dispoziţii, acest fapt generând dificultăţi de interpretare. Pentru acest considerent se impune clarificarea reglementării menţionate prin precizarea de către legiuitor a drepturilor care nu pot face obiectul negocierii colective concretizate în contracte colective de muncă, ţinând seama că aceste drepturi sunt stabilite prin dispoziţii legale", se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.
Contractele colective de muncă ale personalului din instituţiile şi autorităţile publice se pot încheia la nivelul unităţilor, al administraţiei sau serviciilor publice locale, pentru instituţiile din subordinea acestora, şi la nivel departamental, pentru instituţiile subordonate.