Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a declarat, vineri, că alocarea de către CE a unei cote mai mari de emisii poluante pentru România nu trebuie înţeleasă ca "o invitaţie la o dezvoltare pe baze poluante", ci ca pe o şansă pentru dezvoltare.
"Există pe de altă parte un alt sistem. Există acele certificate privind emisiile cu efect de seră care pot fi tranzacţionate. Propunerea CE este ca aceste certificate să nu mai fie acordate de la sine, ci să facă obiectul unei licitaţii la nivelul întregii Uniuni Europene. Deci companiile din România vor intra în licitaţie cu celelalte companii din Uniunea Europeană pentru achiziţionarea acestor certificate. Dar vorbim despre un orizont undeva după 2013 şi este o chestiune care urmează să fie decisă de către Parlament şi Consiliu", a comentat Orban, întrebat dacă este posibil ca, în condiţiile în care pachetul privind schimbările climatice şi utilizarea resurselor energetice regenerabile alocă o cotă de emisii mai mare pentru România, acestea să poată fi vândute.
Orban a mai spus că nu există o legătură între faptul că România a dat în judecată Comisia Europeană şi alocarea unui spor de 19 la sută în ceea ce priveşte cotele de emisii în pachetul CE.
"Vreau să vă spun categoric că nu există niciun fel de legătură. Această creştere care a fost acordată României este aproape cea mai mare - este mai mare doar în cazul Bulgariei dar în termeni cantitativi este substanţial mai mare pentru România - şi este o dovadă a solidarităţii pe care o are Uniunea Europeană faţă de statele mai puţin dezvoltate", a explicat Orban.
Orban a mai spus că pachetul propus de CE miercuri nu trebuie înţeles în cazul României drept "o invitaţie la o dezvoltare pe baze poluante".
"Există un set întreg de măsuri pe care Comisia Europeană le-a propus, măsuri care urmează să fie discutate şi finalmente agreate atât de către Consiliu cât şi de către Parlamentul European, măsuri menite tocmai să preîntâmpine apariţia acestor procese care conduc la poluarea planetei. Tocmai din acest punct de vedere vreau să se înţeleagă posibilitatea care a fost oferită României de a-şi creşte emisiile ca un act de solidaritate al Uniunii Europene cu statele care sunt mai puţin dezvoltate din UE", a explicat Orban.