Judecătorii Curţii de Apel vor lua în discuţie, în 21 februarie, cererea jurnalistului Ovidiu Ohanesian privind audierea ca martor a senatorului PNL Norica Nicolai în procesul lui Mohammad Munaf, judecat pentru implicare în răpirea celor trei reporteri români în Irak.
La termenul de joi, avocatul lui Ovidiu Ohanesian a făcut această solicitare în urma declaraţiilor date de Norica Nicolai cu privire la răpirea jurnaliştilor, după ce aceasta a fost propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei.
După ce stenogramele care redau discuţiile dintre Omar Hayssam şi procurorul Ciprian Nastasiu - cel care l-a trimis în judecată pe sirian - au fost făcute publice, Norica Nicolai a declarat că "profesorul" la care se face referire în cazul Hayssam este preşedintele Traian Băsescu. Senatorul liberal a adăugat că poate face o cerere pentru a avea acces la documente suplimentare legate de dosar, în baza certificatului ORNISS pe care îl deţine.
Norica Nicolai a participat în calitate de vicepreşedinte al Comisiei de Apărare a Senatului la ancheta în cazul Hayssam.
Totodată, avocatul lui Ohanesian a depus la instanţă documente conform cărora SRI ar fi muşamalizat acţiunea de contrabandă cu arme coordonată de Omar Hayssam.
Pe de altă parte, instanţa îl va cita din nou pe Mihai Stuparu, fostul ambasador al României în Irak, pentru ca acesta să fie audiat. Instanţa a primit o notă din partea Minsterului Afacerilor Externe (MAE) conform căreia Stuparu deţine încă funcţia de ambasador la Bagdad.
La termenul din decembrie, MAE comunicase instanţei adresele unde poate fi citat Mihai Stuparu şi faptul că misiunea acestuia ca ambasador în Irak s-a încheiat. Judecătorii dispuneau, în 13 decembrie, trimiterea unei adrese către Ministerul Afacerilor Externe în care solicită să se comunice dacă acesta mai este salariat al ministerului şi dacă nu, să indice adresa de domiciliu.
Mohammad Munaf a fost ghid pentru jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi în 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia timp de 55 de zile. El a fost arestat de armata americană după eliberarea lor, fiind bănuit de complicitate.
Munaf a fost judecat de un tribunal irakian şi condamnat la moarte prin spânzurare, decizia fiind atacată de acesta cu recurs. Apreciind că nu a beneficiat de un proces echitabil, Munaf a sesizat justiţia americană. Curtea federală de Apel din Washington a considerat, în aprilie, că nu are nicio autoritate asupra lui Munaf, deoarece el este deţinut de o forţă internaţională şi condamnat de un stat suveran.
Curtea Supremă a Statelor Unite a decis, în 7 decembrie, să accepte audierea cazului lui Mohammad Munaf. Cazul va intra pe rol cel mai probabil în perioada ianuarie-aprilie 2008, dar data exactă a audierii va fi stabilită până la sfârşitul acestui an, conform calendarului Curţii, potrivit Biroului de relaţii publice al Curţii Supreme a Statelor Unite.
Între timp, în 13 iunie 22007, instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat pe omul de afaceri Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare în procesul în care este acuzat de acte de terorism în legătură cu răpirea celor trei jurnalişti. Recursul se judecă în prezent la instanţa supremă.
Omar Hayssam şi Mohammad Munaf au fost acuzaţi de iniţiere, constituire şi sprijinirea unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004. Ulterior, instanţa a dispus judecarea separată a celor doi.