Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la Iaşi, că ministrul Muncii, Paul Păcuraru, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, dar a anunţat că a cerut Corpului de Control al Guvernului să facă cercetări în judeţul Gorj referitoare la acuzaţiile care îi sunt aduse acestuia.
"Am cerut Corpului de Control al Guvernului să facă investigaţii în judeţul Gorj pentru a stabili dacă există sau nu probe care să susţină vinovăţia acestuia (a ministrului Paul Păcuraru - n.r.)", a declarat Tăriceanu, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a cerut, în septembrie 2007, preşedintelui Traian Băsescu aviz pentru începerea urmăririi penale a ministrului Muncii, Paul Păcuraru, într-un dosar în care acesta era acuzat de luare de mită. Potrivit unui cotidian central, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a fost înregistrat când l-a rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, să intervină la directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai complexurilor Turceni şi Rovinari pentru ca societatea fiului său, Intratest, să obţină contracte.
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, în 16 ianuarie, ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, în aceeaşi zi, că acuzaţiile de corupţie la adresa lui sunt un "subiect inventat", apreciind că este pe listă, în "lotul" celor opt pentru care preşedintele Traian Băsescu a cerut începerea urmăririi penale, pentru că este persoană politică. El a făcut o trecere în revistă a faptelor pentru care este cercetat. El a precizat că de la venirea în minister, la fel cum se întâmplă în toate ministerele, o serie de colegi i-ar fi solicitat să numească în funcţie diferite persoane. Astfel, potrivit ministrului, preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, i-a cerut numirea "unui anumit domn Romanescu" în funcţia de şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.
Paul Păcuraru susţine că el nu l-a contactat niciodată telefonic pe Morega, acest lucru putând fi confirmat şi de către operatorul de telefonie.
"El mă suna ca să pun la ITM Gorj, pe un post vacant, pe un anumit domn Romanescu. Raţiunea lui era că oricum acel post este vacant, că cineva trebuie să-l ocupe, iar acel om îndeplinea toate condiţiile, fiind şi profesor universitar", a explicat Păcuraru.
Potrivit ministrului, de atunci s-au organizat trei examene pentru ocuparea postului de la ITM Gorj, însă Romanescu nu a luat niciodată acest examen.
"E evident că dacă aş fi dorit să susţin pe cineva, examenul era modalitatea ideală prin care aş fi putut să o fac. În această clădire există persoane care au făcut parte din comisie şi m-au întrebat dacă am vreo preferinţă, iar eu le-am zis de fiecare dată să câştige cine ştie carte", a mai spus Păcuraru.
Totodată, ministrul a precizat că Romanescu a avut un mandat interimar de şase luni pe postul de la ITM Gorj, în acel timp fiind organizat examenul de două ori.
Păcuraru a mai declarat că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) consideră că răsplata pentru acest serviciu, "care nu a fost niciodată făcut", ar fi constat în facilitarea obţinerii de către fiul său, Mihnea Păcuraru, a unor contracte.
Ministrul Muncii a precizat că fiul său lucrează în activitatea de perfecţionare profesională de şase ani, având o firmă care organizează cursuri. Acesta ar fi obţinut în urma unor licitaţii două contracte în Gorj, la Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).
"Chiar dacă eu şi Morega am fi discutat în detaliu aceste lucruri, simplul fapt că s-a parcurs o procedură de licitaţie elimină subiectul din discuţie. Mai mult, cele două unităţi nu erau obligate să organizeze licitaţii, deoarece desfăşurau acţiuni educative, însă ele au făcut şi acest lucru", a adăugat Păcuraru.