Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, şi liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ se vor întâlni, vineri după-amiază, pentru a discuta despre cererile angajaţilor din sistem, respectiv creşterile salariale şi apariţia legilor educaţiei.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Spiru Haret, Federaţiei Educaţiei Naţionale, Federaţiei Alma Mater şi cei ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) se întâlnesc vineri, reluând discuţiile pe marginea legilor educaţiei, potrivit unui comunicat al MECT.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, declara, luni, la finalul ultimei întâlniri cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi cu miniştrii Muncii şi Economiei, că nu au discutat nimic concret şi că nu a fost prezentată deocamdată nicio ofertă, rămânând să aibă o altă întâlnire, în această săptămână, cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
"A fost o întâlnire informală, am discutat cam care este situaţia, le-am mai spus o dată că noi vrem o lege a salarizării cât mai repede şi vom vedea ce se va întâmpla la Ministerul Educaţiei în aceste zile", preciza Nistor.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a invitat, luni după-amiază, pe liderii sindicatelor din învăţământ la o discuţie informală despre legile educaţiei şi, implicit, despre majorările salariale în acest domeniu.
Cristian Adomniţei şi liderii celor patru federaţii sindicale s-au întâlnit, săptămâna trecută, pentru o discuţie informală şi au păstrat discreţie în legătură cu valoarea creşterilor salariale din învăţământ de la care vor începe negocierile cu ministrul Muncii, Paul Păcuraru şi cu cel al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Ministrul Educaţiei anunţa că, în cadrul întâlnirii cu liderii federaţiilor sindicale din învăţământ, au fost abordate trei subiecte importante.
"Unul face referire la faptul că nu pot hotărî singur care este valoarea creşterilor salariale, ci doar împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, iar acest lucru va avea loc săptămâna viitoare, când va începe prima rundă de negocieri. Nu am intrat pe cifre. Trebuie să vedem care ar fi cifrele pe care le doresc şi cele pe care şi le poate permite economia privind creşterile salariilor profesorilor", declara, în urmă cu o săptămână, Cristian Adomniţei la finalul întâlnirii de la Ministerul Educaţiei.
El preciza că un alt punct foarte important solicitat de preşedinţii federaţiilor sindicale din educaţie vizează realizarea unei legi a salarizării în învăţământ, şi nu pe întregul sistem bugetar. De asemenea, liderii sindicali şi-au exprimat dorinţa de a fi negociat un nou contract de muncă, mai flexibil şi mai modern, acesta urmând să intre în vigoare în 2009.
Liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale, Cătălin Croitoru, declara, la finalul întâlnirii, România are resurse pentru a face schimbări salariale în Educaţie. "Acest Guvern poate găsi soluţii pentru o nouă salarizare, corelată cu o lege a salarizării", spunea Cătălin Croitoru.
Fără să divulge care va fi creşterea salarială de la care vor începe negocierile, Croitoru preciza că cifra rămâne confidenţială până când vor începe discuţiile pe această problemă.
La rândul lui, liderul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, susţinea, de asemenea, ideea confidenţialităţii pentru moment a creşterilor salariale de la care vor începe negocierile.
"În niciun caz nu dorin un procent mic. Suma pe care o cerem poate fi acoperită de la buget, pentru că acesta are resurse. Nu vrem să se mai spună că majorările salariale duc la inflaţie întrucât investiţia în resurse umane este foarte importantă", adăuga Isvoranu, precizând că trebuie ca această majorare să fie discutată în prezenţa tuturor celor care pot decide în acest sens.
Liderul Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, spunea că este foarte important faptul că a fost luată în discuţie problema vizând o nouă lege a salarizării pentru toţi angajaţii din învăţământ, adică atât personalul didactic, cât şi nedidactic.
De asemenea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a fost de acord că în momentul de faţă toată lumea ar trebui să se concentreze asupra legii salarizării pentru toţi angajaţii din învăţământ, act care să completeze pachetul de legi ale educaţiei.
"Legea salarizării va putea să rezolve problema majorărilor salariale substanţiale pentru toate categoriile din învăţământ şi, de asemenea, îi poate motiva pe tinerii care intră în sistem. Acest lucru se poate face numai cu sprijinul Guvernului", preciza Cornea.
În încheierea declaraţiilor de la finalul întâlnirii, ministrul Educaţiei ţinea să precizeze că în această lege a salarizării, un accent foarte important, indiferent cât de mari vor fi creşterile salariale, se va pune pe majorarea retribuţiilor celor care intră în sistem.
"Trebuie să îi ajutăm pe tineri să obţină salarii mai bune, pentru a fi motivaţi să intre în sistem, şi mai puţin pe cei care deja există în sistem", afirma ministrul Educaţiei.