Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală (FNSAL) a decis, joi, declanşarea conflictului de muncă, cerând Guvernului descentralizarea administraţiei locale, acordarea unei creşteri salariale personalului încadrat în administraţia locală, şi reorganizarea grilelor de salarizare.
Biroul Executiv al FNSAL, afiliată la Alianţa Sed Lex, va convoca în perioada imediat următoare Consiliul Naţional pentru a stabili calendarul acţiunilor care vor fi întreprinse la nivel naţional, potrivit unui comunicat al federaţiei, remis, joi, MEDAIAFAX.
Reprezentanţii FNSAL susţin că în momentul de faţă există discrepanţe majore între diferite grade şi trepte
"Faptul că Guvernul şi-a menţinut până în prezent poziţia privind acordarea unei creşteri salariale pentru anul 2008 de 4,5 la sută în luna aprilie şi 9,1 procente în luna octombrie denota lipsa de realism a Executivului faţă de problemele sociale ale acestei categorii socio-profesionale", apreciază liderul sindical Răzvan Bordeanu în comunicatul citat.
Potrivit preşedintelui FNSAL, în ciuda discursului "pur demagogic", având ca principale teme descentralizarea administrativă şi dialogul social, "Guvernul încearcă modificarea legislaţiei, îngrădind dreptul constituţional la negociere".
În urmă cu o săptămână, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) anunţa declanşarea conflictul de muncă, cerând adoptarea de urgenţă a legii privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici în forma negociată cu partenerii sociali şi creşterea salariilor cu cel puţin 30 la sută.
"Cerem negocierea punctului valoric, prevăzut în proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici, între reprezentanţii Guvernului şi federaţiile sindicale reprezentative din adminsitraţie, prin care să se asigure o creştere salarială de cel puţin 30 la sută, precum şi suspendarea incompatibilităţilor prevăzute de Legea 188/1999, privind statutul funcţionarilor publici, până când Guvernul va asigura funcţionarilor salarii corespunzătoare, care să compenseze aceste incompatibilităţi", declara preşedintele executiv al FNSA, Romel Neagu.
Una dintre principalele revendicări ale funcţionarilor din administraţie rămâne adoptarea legii salarizării unitare a acestei categorii aşa cum a fost negociată cu partenerii sociali, precum şi promovarea, negocierea şi adoptarea, în regim de urgenţă, a legii salarizării personalului contractual din administraţie, corelată cu legea salarizării funcţionarilor publici.
"Vrem o armonizare în interiorul administraţiei publice privind salariile, pentru că există diferenţe uriaşe între salariul minim şi cel maxim din administraţie, raportul fiind de 1 la 50, în timp ce în Germania, de exemplu, acest raport este de 1 la 13", explica liderul FNSA.
El preciza că şi alte federaţii din domeniu urmează să se alăture acestui demers, aşteptând concilierea şi medierea din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, urmând apoi, în funcţie de rezultat, să stabilească împreună un calendar de acţiuni.
De asemenea, liderul FNSA spunea că funcţionarii publici cer şi eliminarea imixtiunilor reprezentanţilor Guvernului în problemele administraţiei publice locale, care sunt de competenţa primarilor, a consiliilor locale sau judeţene.
Sindicaliştii vor ca biletele de odihnă să fie repartizate direct de federaţiile reprezentative, pentru eliminarea nemulţumirilor de până acum, când acestea s-au repartizat prin confederaţiile sindicale.
Reprezentanţii Guvernului au exprimat disponibilitatea de a rediscuta grilele de salarizare, având în vedere numeroasele sesizări cu privire la mărirea decalajelor între valorile minime şi maxime, în cazul adoptării formei actuale a proiectului legii salarizării.
Funcţionarii publici cer adoptarea legii salarizării în acest sector de aproximativ un an, la jumătatea anului trecut ameninţând din nou cu proteste din cauza tergiversării elaborării acestui act normativ.
Guvernul a decis, miercuri, ca salariul mediu al celor 1,39 milioane de angajaţi din sectorul bugetar să crească în acest an cu o singură cifră, în una sau două etape, cu majorări mai mari în Educaţie şi Sănătate, actul normativ urmând să fie aprobat în interval de o săptămână.
Creşterile salariale vor fi acordate diferenţiat pe categorii de personal, corelat cu rata estimată a inflaţiei şi indicele de productivitate. Creşterea salariilor propusă pentru 2008 în sectorul bugetar urmează să fie reglementată prin ordonanţă.