Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, i-a informat pe membrii Guvernului că modificările privind "taxa de poluare auto" vor fi promovate în următoarea şedinţă de Guvern, iar procedura de infringement va fi suspendată total atunci când acestea vor fi aprobate de Parlament.
Vosganian a afirmat, în şedinţa de miercuri a Executivului, că Laszlo Kovacs, comisar european pentru taxe şi impozite, "a transmis felicitări" Guvernului pentru proiectul de ordonanţă de urgenţă propus Comisiei Europene privind modificarea taxei de poluare auto.
El a apreciat că adoptarea ordonanţei de urgenţă privind noua taxă de poluare auto va reprezenta un prim pas pentru suspendarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană, suspendarea totală urmând a avea loc în momentul în care Parlamentul va aproba acest act normativ.
Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat, vineri, că Guvernul va stabili valoarea finală a taxei de primă înmatriculare în funcţie de trei noi cerinţe ale Comisiei Europene, care însă nu vor schimba fundamental valorile propuse de experţii români.
Comisia Europeană a cerut României să stabilească un cuantum mai mare al taxei de primă înmatriculare în cazul maşinilor mai slabe din punct de vedere al tipului de catalizator euro folosit, ca taxa să scadă mai mult în funcţie de vechime în cadrul aceleiaşi grupe euro şi ca procedura de contestare a taxei să fie extinsă şi mai clar stabilită.
Comisia Europeană a trecut, la finele lunii noiembrie, la a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României în cazul taxei de primă înmatriculare, autorităţile având la dispoziţie două luni pentru a se conforma solicitărilor Executivului.
Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, a anunţat, în urmă cu o săptămână, că propunerile României privind modificările care vor fi aduse taxei auto au fost apreciate la Bruxelles ca fiind "în acord cu legislaţia europeană în domeniu.