Producţia din industria textilă europeană ar putea înregistra o scădere importantă ca urmare a extinderii exporturilor Chinei, iar cele mai afectate state ar putea fi România şi Bulgaria, a declarat Neil Kearney, secretar general al Federaţiei Internaţionale a Angajaţilor din Industria Textilă.
"În Europa, posibilitatea unui declin în sectorul textilelor este foarte mare, iar cel mai puternic impact s-ar simţi, bineînţeles, în ţări precum România şi Bulgaria, noile state membre", a declarat Kearney pentru Reuters.
Importurile de textile în Uniunea Europeană au urcat semnificativ în acest an după expirarea cotelor temporare la sfârşitul anului 2007.
Totodată, limite similare impuse în Statele Unite asupra importurilor de textile din China expiră la sfârşitul acestui an.
Deşi mulţi consideră că industria textilă nu are un viitor de durată în Europa, exporturile chinezeşti ameninţă şi industria textilă din alte state în curs de dezvoltare precum Bangladesh, unde economia depinde de acest sector, a mai spus Kearney.
În primele săptămâni ale acestui an, importurile europene din China de cămăşi, lenjerie intimă sau bunuri croşetate a urcat cu 1.000%, chiar dacă doar peste două-trei luni vor fi publicate date exacte, a menţionat Kearney.
Producătorii europeni din industria textilă vor analiza datele legate de importuri, iar, daca vor considera justificat, vor solicita Comisiei Europene să impună restricţii la importurile chinezeşti. Această situaţie ar putea determina apariţia unor dispute între statele membre ale Uniunii Europene, întrucât unele sunt în favoarea limitării importurilor, în timp ce altele susţin că astfel de măsuri sunt protecţioniste.
Totuşi, potenţialul de exporturi al Chinei ar putea fi afectat de lipsa forţei de muncă, întrucât muncitorii părăsesc ţara ca urmare a condiţiilor dure de lucru, a afirmat Kearney.
Federaţia Internaţională a Angajaţilor din Industria Textilăinclude reuneşte 217 organizaţii din 100 de state. Sindicatele din China, controlate de stat, nu fac parte din acestă federaţie.