Premierul Tăriceanu a cerut ministerelor să planifice modul de utilizare a fondurilor bugetare astfel încât cheltuielile să nu se situeze, la finalul anului, cu mult peste media lunilor anterioare şi a anunţat introducerea unor reguli prin care să fie evitate cheltuieli în exces la nivel local.
"Am discutat cu ministrul de Finanţe despre necesitatea controlului deficitelor, în special a deficitului bugetar, şi am cerut ministerelor să-şi facă o planificare riguroasă a cheltuielilor în aşa fel încât, în ultima parte a anului, în special în ultimele două-trei luni, să nu se mai înregistreze cheltuieli cu mult peste media celor nouă luni anterioare. De asemenea, ministrul de Finanţe a propus şi am fost de acord să vină cu reglementări care să împiedice dezlănţuirea absolut necontrolată a cheltuielilor la nivelul administraţiilor locale", a spus Tăriceanu.
Moneda naţională va reuşi să se stabilizeze şi să chiar să revină, după deprecierea mai accentuată din ultimele două luni, care a fost determinată atât de ieşiri de capitaluri volatile, dar mai ales de cheltuielile bugetare foarte mari, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
El a precizat că este de acord că au loc ieşiri de capitaluri volatile, reflectate mai ales de ceea ce se întâmplă pe piaţa de capital de la Bucureşti, dar a arătat că aceste evoluţii au loc pe fondul unei "slăbiciuni" a economiei româneşti, respectiv cheltuirea masivă a banilor la finele anului.
"Este un obicei păcătos ca în ultimele două luni să se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul Finanţelor a arătat că la nivelul autorităţilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare în numai zece zile au impact pe piaţa valutară", a explicat Isărescu.
El a afirmat că fără aceste sume introduse în piaţă la finele anului leul nu s-ar fi depreciat atât de puternic.