Deputatul UDMR de Mureş Kerekes Karoly a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în premieră, Camera Deputaţilor va repeta votarea unui proiect de lege care îi aparţine, din cauză că rezultatul votului a fost afectat "din vina aparaturii de votare".
Proiectul de lege referitor la completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 40/1999 pentru protejarea chiriaşilor a trecut de Senat, dar a fost respins, în luna noiembrie 2007, de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională în acest caz.
"S-au observat ulterior nişte vicii la vot din cauza aparatului şi s-a dispus reluarea votului în luna februarie a acestui an. Avem şanse de câştig, pentru că ni s-a spus că şi PSD, care a votat iniţial împotrivă, va vota de această dată iniţiativa legislativă", a spus Kerekes.
El a mai precizat că iniţiativa sa legislativă urmăreşte să le ofere protecţie chiriaşilor din casele naţionalizate retrocedate, întrucât au fost cazuri când până la termenul când urmau să elibereze imobilul s-au trezit cu utilităţile tăiate de către proprietari.
"Ca să nu mai fie nicio problemă, am propus ca desfiinţarea acestor contracte să se facă cu acordul chiriaşilor care au dreptul să mai stea în locuinţă. Acum, aceştia sunt la discreţia proprietarilor, care îi lasă fără energie electrică în plină iarnă, silindu-i să se mute", a precizat deputatul.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea ordonanţei 40/1999 privind protecţia chiriaşilor prevedea ca durata contractelor de închiriere pentru case naţionalizate să fie prelungită cu până la trei ani, timp în care autorităţile locale să găsească spaţii de cazare, fără ca termenul să fie extins şi pentru chiriaşi care au deţinut o locuinţă, dar au vândut-o.
Reprezentanţii Ministerului de Justiţie au formulat mai multe observaţii, iar Executivul a amânat luarea unei decizii, anunţând că proiectul va fi reanalizat şi îmbunătăţit pentru identificarea unei formule de protejare a chiriaşilor, dar fără prejudicierea proprietarilor.
Datele autorităţilor locale indică, la nivel naţional, un număr de 13.000 familii care locuiesc cu chirie în case naţionalizate.
Ministerul Dezvoltării a primit anul trecut, din Fondul Naţional de Dezvoltare, 25 milioane lei pentru construirea a 2.452 locuinţe destinate persoanelor rămase fără case în urma retrocedării imobilelor naţionalizate.