O convenţie privind combaterea traficului de persoane, care constituie primul tratat european în acest domeniu, va intra în vigoare la 1 februarie, a anunţat Consiliul Europei (CoE), citat de AFP.
Acest tratat ambiţios se va aplica tuturor formelor de exploatare umană, în special cea sexuală, munca forţată, sclavia şi prelevarea de organe, a precizat CoE.
Traficul de persoane se manifestă la nivel mondial şi, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, circa 2,45 de milioane de persoane devin victime ale acestui fenomen la nivel internaţional.
Veniturile ilicite obţinute din această activitate se ridică anual la circa 33 de miliarde de dolari, fapt care face din traficul de persoane a treia activitate infracţională profitabilă, după traficul de droguri şi cel de arme, menţionează Consiliul Europei.
Tratatul va intra în vigoare pentru primele zece ţări care l-au ratificat, şi anume Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Georgia, Republica Moldova, România şi Slovacia. La acestea se vor adăuga, în mai, Franţa, Bosnia-Herţegovina şi Norvegia.
Convenţia stipulează ca victimele traficului de persoane, considerat faptă penală, să fie recunoscute astfel, pentru a nu fi tratate de poliţie sau sectorul public ca imigranţi ilegali sau infractori.
Victimele vor dispune de cel puţin 30 de zile pentru a-şi reveni şi a lua o decizie în privinţa eventualei lor cooperări cu autorităţile.
Ele vor putea obţine un permis de şedere ce ar putea fi reînnoit, dacă situaţia lor personală necesită acest lucru sau dacă rămânerea lor în acea ţară este necesară pentru a le permite să coopereze în cadrul unei proceduri penale.
Convenţia prevede şi posibilitatea absenţei unor sancţiuni pentru aceste victime, pentru a fi contribuit la activităţile ilicite când au fost constrânse de situaţia lor.