Creşterea economică a României va rămâne puternică şi în acest an, însă la un nivel mai redus, de 5,2%, faţă de 5,8% în 2007, pe fondul efectelor indirecte ale recesiunii din Statele Unite ale Americii, a declarat, miercuri, directorul general al Coface România, Cristian Ionescu.
Coface a prezentat o prognoză privind o serie de indicatori economici pentru acest an, raportul indicând că inflaţia din România va scădea la 4,6%, de la 6,5% în 2007.
"Anul trecut România s-a plasat pe locul şase în regiune, rate mai mari înregistrând statele baltice, Ungaria şi Bulgaria. Cauzele inflaţiei ridicate au fost seceta, creşterea preţului petrolului, precum şi creştrea preţurilor pe sectorul de consum", a afirmat Ionescu.
În acelaşi timp, Coface estimează că deficitul bugetar va creşte în acest an până la 3,2% din PIB, faţă de 2,4% din PIB în 2007.
Ionescu a mai arătat că, dacă România va reuşi să controleze cheltuielile publice, atunci consumul, inflaţia şi deprecierea leului s-ar putea încadra în limite rezonabile.
Deficitul balanţei comerciale se va adânci, potrivit previziunilor Coface, la 32,6 miliarde de dolari, faţă de 28,2 miliarde de dolari cât se estimează pentru 2007.
"Trebuie să exportăm cu circa 65-70% mai mult, pentru a avea o balanţă comercială favorabilă", a mai spus Ionescu.
Coface anticipează că deficitul de cont curent ca pondere în PIB va creşte uşor, şi în acest an, la 14,6% din PIB. Pentru 2007 studiul indică un nivel de 13,8% din PIB.
La capitolul deficit de cont curent, România are o, totuşi, o performanţă mai bună decât de Bulgaria, Serbia şi ţările baltice, unde nivelul indicatorului se plasează între 13-20%.
"Deficitul de cont curent din Europa emergentă, din care face parte şi România, a scăzut, însă, în 2007 şi a ajuns la o medie de 7,7%", a explicat Ionescu.
Datoria externă, care cuprinde atât datoria publică, cât şi cea privată este prevăzută să ajungă la 60% din PIB în 2008, în creştere de la 48,6% în 2007.
Coface a anunţat, miercuri, că menţine la ''A 4 minus'' ratingul României, analiştii companiei internaţionale subliniind că avansul gradului de îndatorare a societăţilor private reprezintă un factor negativ, alături de adâncirea deficitului de cont curent şi deprecierea monedei naţionale.