Economia românească poate fi afectată de diferite crize externe, precum cea înregistrată în Statele Unite, dar nu şi de situaţia politică internă, care nu a reprezentat până în prezent un factor de descurajare a investitorilor străini, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Premierul, aflat în vizită oficială la Praga, a răspuns astfel unei întrebări care i-a fost adresată în conferinţa de presă organizată la finalul întâlnirii cu omologul său ceh, Mirek Topolanek, privind efectul situaţiei actuale a politicii interne asupra investitorilor străini.
El a arătat că economia şi bursa din România sunt "sensibile" la diferite crize înregistrate pe pieţe străine, dar nu şi la problemele politicii interne.
Tăriceanu şi-a argumentat opinia arătând că s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu reprezentanţii companiei CEZ, care l-au asigurat că îşi vor extinde investiţiile în România.
"Investitorii străini indică cel mai clar dacă o ţară mai este sau nu atractivă", a spus Tăriceanu.
Bursa de Valori Bucureşti a început, marţi, şedinţa de tranzacţionare în scădere puternică, cu pierderi de peste 7%, după o corecţie de peste 4% înregistrată luni, cea mai mare depreciere fiind raportată de acţiunile lichide. Scăderea Bursei urmează trendul descendent înregistrat de pieţele de capital internaţionale.
Principalii indici bursieri asiatici au înregistrat marţi un declin de până la 8%, alimentat de temerile legate de declanşarea unei recesiuni în Statele Unite, precum şi de evoluţia descendentă consemnată luni de pieţele de capital din SUA şi Europa.
Relaţiile economico-comerciale dintre România şi Republica Cehă s-au dezvoltat în special cu începere din 1993, volumul schimburilor comerciale crescând de patru ori în ultimii cinci ani şi ajungând, în 2006, la 1,3 miliarde euro. Din această sumă, un miliard euro reprezenintă însă import şi doar 294 milioane euro volumul exportului românesc în Cehia.
În Romania sunt înregistrate aproximativ 300 societăţi comerciale cu participare cehă, cu un capital social subscris de peste nouă milioane euro, ceea ce plasează Republica Cehă pe locul 51 în topul ţărilor investitoare.
Printre companiile cehe care au raportat creşteri sau expansiuni ale activităţilor în România se numără producătorul de electricitate CEZ, care deţine Electrica Oltenia, compania farmaceutică Zentiva, fondul de investiţii PPF Investments şi procesatorul de alimente Hame.