Bursa de Valori Bucureşti, piaţa cea mai vulnerabilă din România în faţa problemelor economiei mondiale, îşi va reveni atunci când criza creditelor imobiliare din Statele Unite, cu efecte în aproape toate ţările, va fi depăşită, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
"Economia mondială este afectată în măsură diferită, dar probabil fără excepţie, de criza creditelor imobiliare din Statele Unite. România nu este o ţară izolată, ci face parte din economia globală astfel încât anumite efecte nu pot să nu se facă simţite. Ca întotdeauna, elementul cel mai vulnerabil este Bursa, care a şi reacţionat. Bursa îşi va reveni când această criză la nivel mondial va fi depăşită", a spus Tăriceanu.
Premierul, aflat în vizită oficială la Praga, a răspuns astfel unei întrebări care i-a fost adresată în conferinţa de presă organizată la finalul întâlnirii cu omologul său ceh, Mirek Topolanek, privind efectul situaţiei actuale a politicii interne asupra investitorilor străini.
Bursa de Valori Bucureşti a intrat în acest an pe un trend descendent, care s-a accelerat în ultimele două şedinţe, când cotaţiile acţiunilor au înregistrat corecţii de peste 4%. Piaţa de capital de la Bucureşti urmează evoluţia marilor burse internaţionale, marţi principalii indici bursieri din Europa şi Asia înregistrând scăderi severe, declin alimentat de temerile legate de intrarea economiei SUA în recesiune.
De asemenea, cursul de referinţă a urcat marţi la 3,7619 lei/euro, un nou nivel maxim pentru ultimii trei ani, o cotaţie mai ridicată, de 3,7723 lei/euro, fiind înregistrată la 28 ianuarie 2005.
Piaţa de capital din România este considerată de investitori mai riscantă decât alte pieţe externe întrucât este "mică şi tânără", a declarat, marţi, la Bucureşti, Henning Esskuchen, şeful Direcţiei Analiza pieţei de capital din banca austriacă Erste, acţionarul majoritar al BCR.
În legătură cu economia SUA, Esskuchen a spus că este posibil să apară şi alte surprize neplăcute, însă la sfârşitul primului semestru efectele negative se vor reduce.
Preşedintele american George W. Bush a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, un pachet de măsuri, printre care reduceri de impozite, a cărui valoare totalizează aproximativ 140 de miliarde dolari, pentru sprijinirea economiei americane, dar nu a reuşit să calmeze îngrijorarea investitorilor.
El a arătat că există un punct de vedere comun legat de necesitatea existenţei unui plan de sprijinire a economiei care a fost afectat serios de criza pe piaţa împrumuturilor destinate sectorului imobiliar, de limitarea creditării şi de majorarea preţului la petrol.
Criza de pe piaţa americană a creditelor, declanşată în luna iulie a anului trecut ca urmare a volumului ridicat de împrumuturi ipotecare riscante din ultimii doi ani, s-a extins rapid la nivelul sistemului bancar internaţional, printr-un efect de domino care a pus în pericol creşterea economică din SUA şi Europa.