Statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor susţine, marţi, implementarea timpurie a reglementărilor zonei unice de plăţi în euro (SEPA), în cadrul unui sistem care va permite clienţilor bancari efectuarea de plăţi către alte state la costuri similare cu cele achitate pentru tranzacţiile locale.
Proiectul SEPA va fi lansat oficial luni, 28 ianuarie, dar va înlocui complet sistemele naţionale de plăţi ale băncilor din 2010, informează Reuters.
Această schimbare va permite utilizatorilor de servicii bancare să efectueze plăţi şi transferuri bancare în orice ţară UE, prin intermediul unui singur cont bancar.
În proiectul de document, supus marţi la vot, miniştrii subliniază rolul cheie al autorităţilor publice în procesul de implementare a SEPA, în cazul unei adoptări timpurii a noilor reglementări.
Un membru al consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene, Gertrude Tumpel-Gugerell, a declarat, marţi, că autorităţile publice au capacitatea de a ajuta şi susţine proiectul zonei unice de plăţi.
Băncile estimează că până la o treime din plăţile efectuate pe teritoriul UE îmbracă forma contribuţiilor la sistemele de pensii, asigurare socială, a impozitelor şi a salariilor.
Până în prezent, unele state au respins planul de eliminare a agenţiilor naţionale de plăţi în favoarea unei implementări timpurii a standardelor SEPA, temându-se că noul sistem ar fi inferior celui tradiţional.
Băncile şi companiile de carduri de credit au salutat susţinerea timpurie pentru SEPA din partea autorităţilor publice, indicând că succesul SEPA nu trebuie să depindă integral de reprezentanţii sectorului privat.
"Cunoscând dimensiunile sectorului public în economia europeană, acesta are o influenţă decisivă în cazul SEPA", a spus Norbert Bielefeld de la Grupul Băncilor Europene de Economii.
Costurile anuale asociate efectuării de plăţi prin sisteme fragmentate reprezintă 2-3% din valoarea activităţii economice, iar introducerea unui sistem unic ar atrage economii de 28 de miliarde de euro anual, potrivit estimărilor UE.
În orice caz, mai există anumite aspecte privind sistemul SEPA care nu pot fi soluţionate în perioada imediat următoare.
Transferurile de credit vor fi disponibile începând de luni, 28 ianuarie, însă autorizarea debitelor directe în alte ţări europene se va materializa la finele anului viitor, a explicat Bielefeld.
Explicaţia constă în faptul că noul cadru legislativ pentru astfel de servicii a fost adoptat târziu, urmând să intre în vigoare abia în noiembrie 2009.
Noul sistem de plăţi are la bază standarde tehnice comune şi va permite firmelor nou-intrate pe piaţa de profil să ofere servicii de plăţi transfrontaliere, care concurează cu ofertele băncilor internaţionale.