Moneda naţională va reuşi să se stabilizeze şi să chiar să revină, după deprecierea mai accentuată din ultimele două luni, care a fost determinată atât de ieşiri de capitaluri volatile, dar mai ales de cheltuielile bugetare foarte mari, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Privind ceea ce se întâmpă pe piaţa valutară, cred că leul are forţa de redresare şi, de la un anumit moment, el va reveni. E evident că leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitaţiilor de pe pieţele internaţionale, dar şi de pe piaţa internă", a spus Isărescu, prezent la evenimentul de lansare a proiectului de revizuire a Strategiei de Dezvoltare Durabilă.
Guvernatorul BNR este de acord că au loc ieşiri de capitaluri volatile, reflectate mai ales de ceea ce se întâmplă pe piaţa de capital de la Bucureşti, dar a arătat că aceste evoluţii au loc pe fondul unei "slăbiciuni" a economiei româneşti, respectiv cheltuirea masivă a banilor la finele anului.
"Este un obicei păcătos ca în ultimele două luni să se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul Finanţelor a arătat că la nivelul autorităţilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare în numai zece zile au impact pe piaţa valutară", a explicat Isărescu.
El a afirmat că fără aceste sume introduse în piaţă la finele anului leul nu s-ar fi depreciat atât de puternic.
Pe de altă parte, Isărescu a explicat că şi mediul privat a avut un aport semnificativ prin consumul de la finele anului, numerarul în circulaţie din decembrie majorându-se cu circa 30%.
Moneda naţională s-a depreciat puternic în ultima perioadă, iar la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi, cursul de schimb a urcat pe piaţa interbancară până la un maxim de 3,7960 lei/euro, în primele două ore de transfer, pe fondul scăderilor de 6-7% suferite de bursele asiatice.
Cursul de referinţă anunţat luni de BNR a urcat la 3,7202 lei/euro, nivelul maxim al ultimilor trei ani, cotaţiile depăşind cu mai mult de trei bani valoarea de la închiderea săptămânii precedente, deşi BNR şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au atras, luni, de la bănci, o sumă cumulată de 3,44 miliarde de lei.